Új-Mexikó állam egy ügyésze gondatlanságból elkövetett emberöléssel (Involuntary manslaughter) vádolja Alec Baldwin hollywoodi színészt, amely akár 18 hónapos börtönbüntetést és 5 ezer dolláros bírságot is jelenthet számára.

Celebrity Sightings In Manchester- October 30, 2021
Fotó: MEGA / GC Images

A filmsztár másfél éve a Rust című film forgatásán állítása szerint véletlenül elsütött egy éles lőfegyvert, amivel két embert is eltalált. Egyikük túlélte a balesetet, Halyna Hutchins ugyanakkor belehalt sérüléseibe

A színész állítja: nem húzta meg a halálos lövést leadó revolver ravaszát, a fegyver magától sült el.

Baldwin mellett a film fegyvernöke ellen is ugyanezen vádak alatt indul eljárás, míg a rendezőasszisztens, aki Baldwinnak a fegyvert átadta és egyébként korábban már került bajba bizonyos szabályok megszegése miatt, pedig vádalkut kötött, így megússza a gyanúsítást. Az ügyben eljáró ügyész úgy fogalmazott:

„A bizonyítékok és Új-Mexikó állam törvényeinek alapos áttekintése után megállapítottam, hogy elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy bűnvádi eljárást indítsunk Alec Baldwin és a »Rust« filmes stáb többi tagja ellen” – mondta Carmack-Altwies. „Az én szememben senki sem áll a törvények felett, és mindenki megérdemli az igazságosságot."

Az ügyben több nagy kérdés is van, többek között, hogy mégis miért volt éles fegyver is jelen a forgatáson, illetve hogy hogyan kerülhetett a színész kezébe egy ilyen darab, ha minden előírást betartottak, ahogy azt állítják. 

A produkciót a kiszabható legmagasabb összegű pénzbírsággal sújtották a hatóságok a fegyverek nem helyes ellenőrzése miatt, a filmet pedig a tragédia ellenére is befejezik.