Sokkoló jelenetekkel ért véget kedd hajnalban a profi amerikaifutball-liga (NFL) szuperrangadója: már az első negyedben le kellett ugyanis fújni a Cincinnati Bengals–Buffalo Bills-összecsapást, miután a vendégek safetyje, Damar Hamlin összeesett a pályán. Hamlin pillanatokkal előtte még a hazaiak egyik játékosát, Tee Higginst szerelte, eközben a mellkasára kapott egy nagy ütést. Ezután még felállt, majd összeesett. 

© Cseh Gábor 20221231 SzombathelyA mentőszolgálat és a katasztrófavédelem munkatársait is többször riasztották mulatozással összefüggő esetekhez Vas vármegyében az év utolsó napján. Tragédia szerencsére nem történt, de így sem unatkoztak a hivatásosok. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas NépeKépen: M ulatozás a főtéren 20221231 Szombathely

A mentőszolgálat és a katasztrófavédelem munkatársait is többször riasztották mulatozással összefüggő esetekhez Vas vármegyében az év utolsó napján. Tragédia szerencsére nem történt, de így sem unatkoztak a hivatásosok. 

Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Képen: Mulatozás a főtéren
Damar Hamlin válságos állapotban került kórházba. Fotó: Cseh Gábor

A csapattársai és az orvosok azonnal a segítségére rohantak, 

kilenc percig tartott az újraélesztése, amelynek során sikerült elindítani a szívét, ám levegőt továbbra sem vett magától,

így mentőautó is érkezett a pályára, intubálták, és csak ezután vitték a közeli kórházba. Ott altatásba helyezték és lélegeztetőgépre kötötték. A két csapat szurkolótábora még a hajnali órákban is együtt virrasztott a kórház előtt, és Hamlin életéért imádkozott. 

Buffalo Bills v Cincinnati Bengals
A Bills játékosai egymást vigasztalva álltak a pályán. Fotó: Kevin Sabitus

Halasztott a liga

Bár Hamlinért az egész stadion szorított, a tévé előtt ülők csak keveset tudtak a helyzet drámaiságáról a The Washington Post beszámolója szerint. Az ESPN ugyanis a játékos összeesése után azonnal reklámra kapcsolt, majd hosszú percekig nem is tértek vissza a stadionba, akkor is csak a két kommentátort, illetve a pálya mellett álló riportert mutatták. Végül ők közölték a nézőkkel, hogy mi is történt valójában. 

 

Az NFL végül egy óra leállás után úgy döntött, hogy a mérkőzést elhalasztja, a Bills pedig azóta már vissza is tért Buffalóba.

Noha felmerültek olyan hírek, amelyek szerint a liga a játék folytatását szerette volna elérni, az NFL tisztviselői cáfolták a pletykákat, és közzétették a telefonhívások felvételét, amelyekben a halasztásról egyeztettek az elnökség tagjai. 

Buffalo Bills v Cincinnati Bengals,
CINCINNATI, OH - JANUARY 2: Joe Burrow #9 of the Cincinnati Bengals reacts to an injury sustained by Damar Hamlin #3 of the Buffalo Bills during the first quarter of an NFL football game at Paycor Stadium on January 2, 2023 in Cincinnati, Ohio. (Photo by Kevin Sabitus/Getty Images)
Fotó: Kevin Sabitus / Getty Images

Elátkozott pálya

A 24 éves játékos nem az első, aki horrorisztikus sérülést szenved a Bengals pályáján. Ryan Shazier, a Pittsburgh Steelers védője 2017-ben ugyanezen a pályán szenvedett súlyos nyaksérülést, amely után sokáig az is kérdéses volt, hogy valaha lábra tud-e állni. 

Shazier végül rácáfolt az orvosokra, és azóta, ha bicegve is, de teljes életet élhet – focizni viszont már soha nem térhetett vissza a pályája csúcsán lévő játékos.

Az egykori kiváló védő a Twitteren közölte, hogy imádkozik Hamlinért. Szintén a Steelers játékosát, Antonio Brownt is ezen a pályán ütötték ki, akkor az elkapó néhány hét után ismét pályára léphetett, igaz, későbbi, sorozatos botrányait sokan pont ehhez az ütéshez kötik. Legutóbb pedig Tua Tagovailoát, a Miami Dolphins irányítóját csapta földhöz egy Bengals-játékos. Agyrázkódás miatt több mint három hetet töltött az oldalvonalon kívül, végül ugyan ismét ott volt a rácsmezőn, de nemrég megint agyrázkódást szenvedett, emiatt a karrierje is veszélybe került.