A mesterséges intelligencia (MI) szép lassan az életünk minden területén utat tör magának. A digitalizációval elkerülhetetlen volt a terület fejlődése, ma pedig már odáig jutott a technológia, hogy a fél világ ijedtséggel vegyes izgatottsággal, vagy még inkább aggodalommal tekint a forradalmian új chatbotra, a ChatGPT-re. Ezt a sikert irigyelhette meg a Google, amely a hírek szerint egy olyan chatbot építésén dolgozik, amely önállóan, eredeti zeneművek írására lenne képes.

Robot,Plays,The,Piano,Artificial,Intelligence,Concept,3d,Illustration,Close-up Robot Plays the Piano Artificial Intelligence Concept 3d Illustration Close-up
Fotó: Getty Images

A mesterséges intelligenciát sok területen lehet alkalmazni, már a telefonunkban is van hasonló technológia, a hang- vagy az arcfelismerés is ide tartozik, nem csoda, hogy Kínát is kiemelten érdekli a terület. Más MI-k pedig alkotni is képesek, nem csak parancsokat végrehajtani. A zene viszont egészen mostanáig az emberiségé volt, rajtunk kívül tudtunkkal nem tud más ritmusokat csiholni. A Google új chatbotalkalmazása viszont valószínűleg ezt a határt is átlépi. 

Mi a chatbot?

A chatbot olyan számítógépes program, amely képes az emberihez hasonló beszélgetésre úgy, hogy irányításához nem szükséges emberi beavatkozás. Bármennyi ügyfelet képes egyszerre kiszolgálni, és tudásához mérten a legpontosabb válaszokat adja a feltett kérdésekre. A chatbotok számos területen képesek tökéletesen helyettesíteni az embereket, elsősorban az ügyfélszolgálatokon, de a következő években várhatóan több területen is leválthatják az emberi erőt, amelyet így máshol lehet kamatoztatni. 

Mivel a Microsoft, úgy tűnik, beáll a ChatGPT mögé, a Google saját házán belül oldhatja meg a dolgot. A Mashable cikke szerint a vállalat már gőzerővel építi azt az MI-botot, amely képes lesz eredeti zenealkotásokat létrehozni, vagy csak leírás, vagy pedig hang, például dúdolás vagy fütyülés alapján. 

Az alkalmazás még munkacímen fut, a Google székházában MusicLM-ként emlegetik, a létezésére pedig egy kiszivárgott tanulmányból derült fény. 

A Google MusicLM rendkívül magas minőségű zenét képes előállítani a beszámolók szerint, amely szinte olyan, mintha élőben játszanák. A szövegeket 24 kilohertzes frekvenciára konvertálja át, de a hangalapú átírások az igazán meglepők. Például a dúdolásból érkező dallamot pillanatok alatt rockstílusú, gitáralapú zenévé alakítja, vagy a zongorával előadott zenét teljes dobszólóval és más hangszerekkel dobja fel. 

Az érthető, hogy a Google egyelőre hivatalosan nem állt elő a zeneszerkesztő mesterséges intelligenciájával, hiszen a MusicLM chatbot számos kérdést vet fel a szerzői jogdíjakkal, a szellemi tulajdonnal és egyebekkel kapcsolatban, mivel „pofátlanul” képes lenyúlni és átdolgozni más zeneszámokat. 

Mielőtt kiadnák a technológiát, a plágiummal kapcsolatos jogi kérdéseket mindenképp tisztázni kell, ez pedig még rendkívül hosszú időt vehet igénybe.

Mi a mesterséges intelligencia? 

Mesterséges intelligenciának összefoglalva azokat a programokat, gépeket vagy szoftvereket nevezhetjük, amelyek emberi beavatkozás nélkül képesek úgy válaszolni vagy viselkedni, mintha természetes intelligenciával rendelkező élőlények lennének. A mesterséges intelligencia alapvetően a gépek emberhez hasonló képességeit jelenti az érvelés, a tanulás és a kreativitás területén. Sőt, az MI-k képesek viselkedésük módosítására is, a korábbi válaszaik és döntéseik alapján fejlettebb válaszokat, reakciókat adva.