Tovább folytatódott az orosz–ukrán háború. Immár több mint 11 hónapja tart a fegyveres konfliktus a felek között. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban újabb frontot nyitott, méghozzá saját korrupt honfitársai ellen. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat szerdán több ukrán politikus és üzletember otthonában, valamint az adóhivatalban tartott házkutatást – közölte az ukrán kormánypárt frakcióvezetője, miután a múlt héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kemény fellépést ígért az elharapódzó korrupcióval szemben.

Azonban az oroszok sem tétlenkednek. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a nyugati tankok bevetésével nem lesz vége az ukrajnai konfliktusnak, erről a Sztálingrádi csata érfordulóján beszélt.

Durván drágult a dohány

Nem csupán a korrupt ukránoknak voltak nehéz napjaik elnökük tervei hallatán, a dohányosokat is kerülgethette a guta, amikor szembesültek az új árakkal február elseje után. A cigarettahelyettesítő alternatív termékek, amelyek dohány elégetése nélkül, hevítéssel bocsátanak ki belélegezhető anyagot, eddig nem estek a jövedéki hatálya alá, ám ez február 1-jétől megváltozott.

belvárosi trafik
Pécs Laufer László Hungary GAZ Belvárosi trafik - Nemzeti dohánybolt  cigaretta árusít DN20130701
Fotó: Laufer László

Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group együttműködő partnere a Világgazdaság megkeresésére úgy számolt, hogy szálanként 35 forint jövedéki adót kell fizetni utánuk, ami

20 szálas dobozt feltételezve dobozonként 700 forintot tesz ki.

Hazánkban jelenleg nagyjából kétmillió ember dohányzik, és a szakértők szerint a füstmentes termékek alternatívát nyújthatnak egy kétlépcsős leszoktatásban, azaz előbb a kevésbé káros termékek felé fordítva a fogyasztót, majd – mivel ezek is egészségtelenek – elérni, hogy végleg tegye le a cigarettát.

Túl van első lezárt ügyén az Európai Ügyészség

Kihirdették az Európai Ügyészség vádirata alapján meghozott első ítéletet. Egy spanyolországi agrártámogatással kapcsolatos csalás ügyében született bírósági döntés.

Az eljárás végén egy spanyol bíró egyszerűsített eljárásban ítélt el két embert az agrártámogatással kapcsolatos csalás és okirat-hamisítás miatt. Ez volt az első elmarasztaló ítélet, amely a román Laura Codruta Kovesi vezetésével felállt Európai Ügyészség (EPPO) által lefolytatott nyomozásból indult ki.

A grape picker works in the grape harvest in a vineyard in Petra on the Spanish balearic island of Mallorca on August 23, 2021. (Photo by JAIME REINA / AFP)
Fotó: Jaime Reina

Az egyik vádlottat támogatási csalás és okirat-hamisítás miatt hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 4000 euró pénzbüntetésre, a másik vádlottat okirat-hamisítás miatt hat hónapos börtönbüntetésre és 1440 euró pénzbüntetésre ítélték.

Az EPPO közleménye szerint a vádlottak az elcsalt forrásokat még az ítélet kihirdetése előtt visszafizették.

Gazdag kínaiak tömegei hagyhatják el az országot

A koronavírus-járvány 2019 végi kitörése óta folyamatosan lezárások voltak érvényben Kínában. A szigorú koronavírus-korlátozások feloldása óta azonban sok gazdag kínai utazik külföldre, hogy megnézzen egy eladásra kínált ingatlant, vagy előkészítse az emigrációt. Az exodus azzal fenyeget, hogy sok értékes elme és tőke hagyhatja el a világ második legnagyobb gazdaságát.

A Damoklész kardjaként lebegő újbóli lezárások mellett Hszi Csin-ping elnök elmúlt két évben folytatott politikája készteti őket a költözésre : a technológiai és oktatási szektor, valamint az „megregulázására” hozott intézkedések és a „közös jólét” politikájának meghirdetése. Aggodalmaikat tovább növelte, hogy Hszi az októberi pártkongresszuson gyakorlatilag bebetonozta a hatalmát. 

Nem mindennapi helyzetet élt túl Cristiano Ronaldo

Január utolsó napjában zárult a labdarúgó-átigazolási időszak, és a dráma mindig az utolsó napokban történik. A szezon első felében jól teljesítő és a katari vb-n kimagaslót nyújtó játékosok után koslatnak a nagyobb csapatok, azonban senki nem akarja a szezon felénél elengedni a sztárjait.

Számos angol tréner arról beszélt az Athleticnek, hogy a nagy csapatok pénzével nem lehet versenyezni, ezért jó kapcsolatot kell kiépíteni a játékosokkal, hogy maradásra lehessen bírni őket. Ennek nagy mestere volt a Manchester United legendás menedzsere, Sir Alex Ferguson.

2008-ban, amikor a Real Madrid először megkereste a vörösöket Cristiano Ronaldo átigazolása miatt, az akkor még fiatal portugál klasszis egyből jelezte a vezetőségnek, hogy távozni akar. Fergusonnak azonban esze ágában sem volt elengedni a feltörekvő csillagot, és ezt Ronaldo tudtára is adta.

Inkább agyonlőlek, mint hogy eladjalak

mondta ekkor Ferguson Ronaldónak, aki végül maradt is a Vörös Ördögöknél.

Manchester United Press Conference
MANCHESTER, ENGLAND - APRIL 06:  Cristiano Ronaldo of Manchester United and Sir Alex Ferguson the manager of Manchester United face the media during a press conference held at Old Trafford on April 6, 2009 in Manchester, England.  (Photo by Alex Livesey/Getty Images)
Fotó: Alex Livesey

A mester ekkor meggyőzte Ronaldót, hogy tegyen pontot a manchesteri karrierjének végére, nyerjen még egy bajnokságot, lőjön amennyi gólt csak tud, és akkor sokkal többet ki tud majd hozni az átigazolásából. A mesternek végül igaza lett, Ronaldo maradt, lőtt 26 gólt, harmadszorra is magasba emelte a Premier League serlegét, majd akkor rekordnak számító összegért költözött Madridba.

Cristiano Ronaldo nem csupán túlélte a csapatváltást, de a Királyi Gárdával is sikeres időszakot tudhat magáénak. 2022 végén azonban évi 200 millió eurós fizetésért a szaúd-arábiai Al-Nasszr csapatába igazolt. A portugál szupersztár érkezésének hatására brutálisan megnőtt az érdeklődés a szaúdi foci iránt. A bajnokságnak mindössze egy közvetítési szerződése volt Ronaldo előtt, ez a szám 36-ra nőtt az érkezése után.

Az átgondolt energetikai felújítások megtervezéséről szólt az idei tél – Heti VG Podcast

Időt adott az enyhe tél az átgondolt energetikai felújítások megtervezésére. Meg kell tanulni nem csaklakni, hanem üzemeltetni is az ingatlanokat, és felkészülni a hideg telek mellett a hosszú, forró nyarakra. Az olcsó energia miatt eddig azok sem léptek, akiknek volt pénzük felújítani, most pedig sokan várnak új támogatásra, kedvező hitelekre. Gulyás István, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke szerint inkább több lépésben, de szakszerűen kell korszerűsíteni.