John Wickben láthatóan megvan a „Berghain-formula”, hiszen Keanu Reeves karaktere a sorozat negyedik részében bebocsátást nyert a világ leghíresebb szórakozóhelyére, a berlini Berghainba. Az ikonikus diszkót rengeteg városi legenda, anekdota és szóbeszéd övezi, ami két dolognak köszönhető. Egyrészt a vendégeknek tilos felvételeket készíteniük, amikor bent buliznak, másrészt azért, mert kiszámíthatatlan, hogy a biztonsági őrök kit engednek be és kit nem. A bejutásról pedig a tetovált arcú, marcona fizimiskájú kidobóember, Sven Marquardt dönt.

Vernissage of Exhibition 'Stageless' in Berlin
Photographer and Bouncer of Berlin's Techno Club Berghain Sven Marquardt is pictured during the press preview of his exhibition 'Stageless' at Friedrichstadt Palast in Berlin, Germany on October 1, 2020. (Photo by Emmanuele Contini/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Sven Marquardt nemcsak a német éjszakai életben, hanem szinte az egész világon ikonikus státusznak örvend. Egy Berghain-buliba nem lehet bejutni az ő áldása nélkül, de azt senki sem tudja, hogy Marquardt minek alapján dönti el, hogy ki léphet be discóba – írta a 4bro.hu

A Berghain előtt minden este többórás sorban állás van, és mindenki izgatottan várja a pillanatot, hogy Sven Marquardt elé kerüljön. 

A férfi mélyen a vendég szemébe néz, és az esetek többségében fejrázással jelzi, hogy a delikvensnek valahol máshol kell szórakoznia aznap este. A kevesek pedig, akik elnyerték Marquardt tetszését, egy olyan buliban vehetnek részt, amelyet sosem felejtenek el.

Legalábbis a történetek így szólnak. A Berghaint annyi rejtély övezi, hogy rengeteg bizarr és hajmeresztő történet kering a berlini utcákon arról, mi minden történhet a romos raktárépületben. 

Mivel felvételeket bent nem lehet készíteni, így csak a kiválasztottak elmeséléséből jutottak el információmorzsák a szélesebb közönséghez. 

A 2004-ben alapított szórakozóhelyre egyébként egyszerre 1500 ember mehet be, viszont jellemzően sokkal nagyobb ennél az érdeklődés, ezért van szükség a szigorú válogatóra.

Az interneten és közösségi oldalakon számos tipp és trükk terjed, hogyan is kell megjelenni a Berghain előtt, hogy biztosan be lehessen jutni. Vannak, akik azt állítják, hogy a mainstreamet elítélik a helyen, mások szerint, ha nyakörvben és négykézláb lihegve járul valaki a kidobók elé, az biztosan bejut. Az igazság az, hogy nincs bevált formula, Marquardt valószínűleg találomra válogatja ki az aznapi vendégsereget. Egyszer egy interjúban arról beszélt, hogy 

csak azokat engedi be a Berghain bulijába, akik meg vannak békélve önmagukkal, és nem akarják valaki másnak kiadni magukat.

Ennek a kritériumnak a világ leggazdagabb embere nem felelt meg, hiszen 2022-ben Sven Marquardt elzavarta a diszkó elől. Musk a Twitteren azt írta, hogy végül ő nem akart bemenni, de a helyszínen lévő szemtanúk beszámolói szerint Marquardt döntött úgy, hogy Musk nem a Berghain táncterére való – erről a Dazed írt.

A Berghain-bulikról egyébként azt tartják, hogy a hedonizmus fellegváraként működnek, ahol jellemzők az orgiák, a kábítószer és a határokat lebontó élvezetek. A hely üzemeltetői rájátszanak a lengedák keltette hype-ra, és nem igazán nyilatkoznak arról, hogy hogyan is néznek ki ezek a bulik.

Orosz tinédzserek százait tartóztatták le egy új szubkultúra miatt – videóval

Oroszországban az elmúlt hetekben megjelent egy új szubkultúra, amely a Kreml szerint destabilizálhatja az országot. A rendőrség tinédzserek százait tartóztatta le miatta, illetve folyamatosan razziáznak a városokban, különösen a plázák környékén. Az új trendet követő fiatalok magukat PMC Ryodan csoportnak nevezik, és könnyen felismerhetők jellegzetes öltözködésükről és hajviseletükről. A szubkultúrát és öltözködési stílusát egy japán manga ihlette.

Marquardt egyébként nem csak ajtónállóként vált ismertté. Másik szakmája a fényképészet, képeit a morbiditás, a pusztulás és a szépség ötvözete jellemzi. Egy önéletrajzi könyvet is adott ki, illetve főszereplőként vett részt egy a berlini éjszakai életet bemutató dokumentumfilmben. 2014-ben az ő fotósorozatával promózták Hugo Boss új kollekcióját. 

Legutóbbi filmes feltűnése a John Wick 4. részében volt, ahol egy rövid cameo erejéig feltűnt a címszereplőt játszó Keanu Reeves mellett.