Extra

Orosz tinédzserek százait tartóztatták le egy új szubkultúra miatt – videóval

Oroszországban az elmúlt hetekben megjelent egy új szubkultúra, amely a Kreml szerint destabilizálhatja az országot. A rendőrség tinédzserek százait tartóztatta le miatta, illetve folyamatosan razziáznak a városokban, különösen a plázák környékén. Az új trendet követő fiatalok magukat PMC Ryodan csoportnak nevezik, és könnyen felismerhetők jellegzetes öltözködésükről és hajviseletükről. A szubkultúrát és annak öltözködési stílusát egy japán manga ihlette.

Vírusként terjed az orosz fiatalok körében egy nemrég kialakult szubkultúra. A jelenségre a Kreml is felfigyelt, és kifejezetten aggasztónak találja a fiatalok körében egyre népszerűbb trendet. Egy hét alatt több száz tinédzsert tartóztattak le a nagyobb orosz városokban, illetve több plázában tömegverekedés is kialakult a szokatlan csapatok miatt.

Mr. Salaysay
russia, orosz, 
 PMC Ryodan
Fotó: Mr. Salaysay / YouTube

Az új szubkultúrát követő csoportot PMC Ryodan néven ismerik, a közösség médiában is ezen a néven terjednek az ezzel kapcsolatos tartalmak. A trend terjedése az orosz vezetés legmagasabb szintjéig is eljutott, 

a kormány tisztségviselői szerint a PMC Ryodan egy ukránok által szervezett csoport, amelynek az a célja, hogy destabilizálja Oroszországot. 

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov közölte, hogy a PMC Ryodan egy álszubkultúra, amely megrontja az orosz fiatalokat. A szóvivő szerint a csoport tagjait mind le kell tartóztatni – erről a Moscow Times írt.

A múlt héten a moszkvai Aviapark bevásárlóközpontban tinédzserek két csoportja verekedett össze, erről több videó is terjed az interneten. A verekedés azért tört ki, mert az egyik csoport belekötött a PCM Ryodan tagjaiba az öltözködésük miatt. A verekedésre kiérkezett a rendőrség, és harminc embert őrizetbe vettek. A TASZSZ orosz hírügynökség azt írta, hogy a fiatalok ellen büntetőeljárás indult, huliganizmusért akár hét év szabadságvesztésre is ítélhetik őket.

Az orosz rendőrség megerősítette a hírt, és azt is közölte, hogy jobban oda fognak figyelni az említett csoportra, azonban néhány nappal később újabb tömegverekedés alakult ki, ekkor a szentpétervári Galeria bevásárlóközpontban. 

Itt a rendőrség 131 embert vett őrizetbe. 

A két verekedés után az orosz rendőrség razziázni kezdett a plázákban, több száz tinédzsert vettek őrizetbe, már csak azért, mert a PMC Ryodan jellegzetes viselete volt rajtuk.

Mi az a PMC Ryodan?

A Ryodan szubkultúra követőit könnyű felismerni. 

A hajukat általában megnövesztik és feketére festik, kockás nadrágot és fekete pulcsit viselnek. A pulóver hátát egy fehér pók sziluettje díszíti, amelynek a közepén a négyes szám látható.

A szubkultúra a Hunter x Hunter című japán manga és anime sorozat bűnözői csoportjáról kapta a Ryodan nevet, és a fiatalok innen másolják a viseletüket is. A Hunter x Hunter hatalmas kritikai és közönségsiker, minden idők egyik legkelendőbb mangasorozatának számít.

A csoport nevében a PMC egy orosz rövidítésből származik. A PMC a katonai magántársaságok, zsoldoscsoportok elnevezése. Oroszországban a leghíresebb PMC a Wagner csoport.

A Sever.Realii online lap interjút készített a PMC Ryodan néhány tagjával. A fiatalok elmondták, hogy semmiféle ideológiához nem kötődnek, és egyáltalán nem erőszakosak. Elutasítják, hogy propagandacélokat szolgálnának.

Egyszerű tinédzserek vagyunk, akik együtt lógnak, vagy járnak koncertekre. Hasonló az érdeklődésünk, és alternatív megjelenésünkkel fejezzük ki magunkat

– mondta a trend egyik követője. Hozzátette, hogy az Aviaparkban történt verekedés egy szerencsétlen eset volt, azért történt, mert egy másik fiatalokból álló csoport zaklatni kezdte a PMC Ryodan tagjait.

A srácok nem provokáltak senkit, csak mászkáltak a plázában

– tette hozzá a magát Jevgenijának nevező fiatal.

Az állami duma biztonsági és korrupcióellenes bizottságának vezetője, Vaszilij Piszkarev arról beszélt, hogy a PMC Ryodan egy veszélyes csoport, amelyet valószínűleg barátságtalan országok irányítanak, hogy felforgassák Oroszországot.

Hunter X Hunter
anime
Hunter X Hunter anime részlet
Fotó: Nincs, mint Joshua / Youtube

Mi köze a PMC Ryodannak Ukrajnához?

A Kremlhez kötődő Free Internet League vezetője, Jekaterina Mizulina szerint a PMC Ryodan csoport erőszakos tettei, illetve a szubkultúra vírusszerű terjedése az orosz közéletben egy szándékosan előidézett támadás az ország ellen. A Free Internet League egy olyan csoport, amely az interneten terjedő tartalmak szigorúbb ellenőrzése és korlátozása mellett lobbizik.

Mizulina szerint  PMC Ryodan csoportot Ukrajna szervezte és irányítja, de azt is hozzátette, hogy az ukránok egy olyan szörnyet szabadítottak el, amely már a saját fiataljaikat is fertőzi.

Ebben az esetben hibát követtek el, mert a tendencia átterjedt a területükre, és a gyerekek ott is ugyanezt teszik

– mondta Mizulina, utalva arra, hogy a szubkultúra megjelent már Ukrajnában is.

Az RBC Ukraine hírügynökség közölte, hogy az ukrán bűnüldöző szervek már több mint 200 tinédzsert vettek őrizetbe, akik állítólag kapcsolatban állnak a PMC Ryodannal. Kijev szerint a csoport megjelenése az országban az oroszok műve, akik így akarják destabilizálni Ukrajnát.

A szubkultúra már Fehéroroszországban is jelen van. Gomel városban több fiatalt tartóztattak le, amiért szóba hozták őket a PMC Ryodannal.

 

PMC Ryodan szubkultúra Oroszország
Kapcsolódó cikkek