A világ legrégebbi és legteljesebb héber Bibliája 38,1 millió dollárért kelt el szerdán – közölte a Sotheby’s aukciósház, amelynek történetében ez a tétel a valaha egyik legmagasabb áron elkelt könyv. 

Sotheby's presents the earliest and most complete Hebrew Bible in London
LONDON, UNITED KINGDOM - FEBRUARY 22: Soethby's specialist presents the earliest, most complete Hebrew Bible at Sotheby’s auction house in London, United Kingdom on February 22, 2023. The Codex Sassoon, named for its prominent modern owner, David Solomon Sassoon (1880-1942), is to be offered in New York in May with an estimate of $30-50 million, making it the most valuable printed text or historical document ever to be offered at auction. Wiktor Szymanowicz / Anadolu Agency (Photo by Wiktor Szymanowicz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

A Reuters beszámolója szerint a Codex Sassoon, a héber Biblia legkorábbi ismert példányát Alfred Moses, az Egyesült Államok egykori nagykövete és az Amerikai Zsidó Bizottság elnöke vásárolta meg, és az izraeli Tel-Avivban található ANU múzeumnak adományozta. 

A Biblia leütési ára meghaladja az 1994-ben Leonardo da Vinci Codex Leicester kéziratáért fizetett 30,8 millió dollárt – közölte a Sotheby’s, azonban a héber Biblia ára nem érte el a korábban megbecsült becsült 50 millió dolláros értéket. 

A 900 körül íródott Codex Sassoon egy korábbi tulajdonosról, David Solomon Sassoonról kapta a nevét, aki 1929-ben szerezte meg a Bibliát magángyűjteménye, a világ legnagyobb 20. századi judaisztikai és hebraisztikai kollekciója számára.

A Sotheby’s közlése szerint az eddigi tulajdonos, Jacqui Safra műgyűjtő a közelmúltban elvégeztette a műtárgy szénizotópos kormeghatározását, amely megerősítette, hogy régebbi az Aleppó-kódexnél és a Leningrádi kódexnél, a két másik hasonló, jelentős korai héber Bibliánál. A kódexet a tudományos vizsgálatok alapján a 9. század végén vagy a 10. század elején írták, és a Bibliának csaknem a teljes szövegét tartalmazza. 

A valaha talált legrégebbi bibliai szövegrészeket 1947-ben a Holt-tenger melletti Kumránban fedezték fel, és az i. e. 3–1. században készültek.