Több ezer, köztük jó néhány harmincmilliónál is több taggal büszkélkedő fórumoldal sötétült el a mai nap során a Redditen, amelynek a hátterében nem technikai hiba, hanem az oldalakat kezelő moderátorok és a közösség tiltakozása áll.

Rheinbach,,Germany,3,November,2021,,The,Brand,Logo,Of,"reddit
Fotó: Shutterstock

A többek közt a zenére specializálódott r/Music, a videojátékosok gyűjtőhelye, az r/gaming és a tudományos tények otthona, az r/science fórumoldalak – amelyek mindegyike több mint 30 millió tagot számlál – részvételével zajló tiltakozás tárgya a Reddit vezérigazgatójának terve, miszerint

fizetőssé tennék az oldalon található információk elérését harmadik felek számára,

teljes mértékben ellehetetlenítve el ezzel olyan applikációkat és vállalatokat, amelyek működése eddig a Redditen elérhető tartalmak elérésében, feldolgozásában vagy továbbításában nyilvánult meg. 

A döntés hátterében a vállalat vezérigazgatója, Steve Huffman szerint a mesterséges intelligencia térnyerése áll.

Úgy véli, hogy a ChatGPT és a hozzá hasonló mesterséges intelligenciák tanítása sok esetben a Reddit szépen rendszerezett, karbantartott, moderált, felfoghatatlan méretű szöveges adathalmán keresztül zajlott le, amelyek bevételeiből utólag az oldal és annak tulajdonosai semmilyen formában nem részesültek. 

Ezért a Reddit július elsejétől kezdve minden ezer API-lekérdezés után 0,24 dolláros díjat számol fel.

A döntés ellen a közösség a fórumoldalak átmeneti elérhetetlenné tételével és azok elsötétítésével válaszolt. 

A Reddit döntésének első áldozata már meg is van: az Apollo-alkalmazás, amely eddig egy alternatív kezelőfelületet biztosított az oldalhoz, bejelentette, hogy a díjat nem tudja kigazdálkodni, így június 30-ával bezárja a kapuit. Az Apollo számára a fizetős modell éves szinten több mint húszmillió dollárba került volna.