Az ukrán katonai infrastruktúra kulcsfontosságú létesítményeit fedező légvédelmi eszközökre mért csapást az orosz légierő nagy pontosságú, légi indítású, precíziós fegyverekkel – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.

Fotó: MTI / AP / Orosz Védelmi Minisztérium

A tábornok szerint a péntekre virradóra végrehajtott csapásban minden kijelölt létesítményt eltaláltak. További részletekre nem tért ki.

Konasenkov az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt nap folyamán elszenvedett emberveszteségét mintegy 260 főben nevezte meg. Kiemelte, a leghevesebb harcok Donyeck körzetében, Avgyijivka irányában folytak, Marjinkánál pedig az Ahmat különleges egység folytatta az előrenyomulást. 

Ezen a frontszakaszon a tábornok szerint több mint félszáz ukrán katona esett el, és itt vált harcképtelenné az elmúlt nap folyamán megsemmisített, amerikai gyártmányú M777-es tarack közül kettő, valamint egy ugyancsak amerikai gyártmányú Paladin önjáró löveg.

A legnagyobb, 150 főt elérő ukrán veszteséget a donyecki régió déli részéből jelentette Konasenkov.

A megsemmisített további ukrán katonai objektumok és haditechnikai eszközök között nevezett meg egy lőszerraktárt és egy Szu-25-ös repülőgépet.

Vlagyimir Rogov, a több mint 70 százalékban elcsatolt Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja kijelentette, hogy Kijev a régióban az ellentámadáshoz csapásmérő alakulatot állított fel, amely már csak parancsra vár. 

Rogov a Komszomolszkaja Pravda rádióállomásnak nyilatkozva azt mondta, hogy az ukrán erők a régióbeli, orosz kézen lévő Bergyanszk kikötőváros elleni pénteki támadást valószínűleg brit Storm Shadow manőverező repülőgépekkel hajtották végre. A támadás következtében a kikötőben kilencen megsebesültek.