A francia startup, a Mistral bemutatta első, saját fejlesztésű a nyílt forráskódú nyelvi modelljét 7B néven. A modellt az Apache 2.0 licenc alatt adták ki, amely a felhasználásra vagy a reprodukcióra vonatkozóan nem tartalmaz semmilyen korlátozást a tulajdonjogon kívül. Így a 7B-t egy több milliárd dolláros vállalat vagy egy kisebb vállalkozás egyaránt felhasználhatja, jelenleg négy francia cég teszteli.

Chatbot,Conversation.,Person,Using,Online,Customer,Service,With,Chat,Bot
Fotó: Shutterstock

A 18 alkalmazottat foglalkoztató Mistralt idén alapította három kutató: Timothée Lacroix és Guillaume Lample korábban mindketten a Metánál dolgoztak, míg a startup vezérigazgatója, Arthur Mensch a DeepMind korábbi munkatársa. A vállalat júniusban 105 millió eurót gyűjtött be a befektetőktől. Mensch elmondása szerint céljuk, hogy a 7B uralja nyílt forráskódú megoldások piacát – írja a TechCrunch.

Tudása nem éri el a ChatGPT szintjét, de cserébe olcsóbb és könnyebben futtatható.  A tavaly november végén elindított ChatGPT villámgyorsan meghódította az internetet, mivel képes az emberi beszélgetés pontos utánzására, szöveget generál, képeket és videókat készít. Tud dalokat komponálni, recepteket, e-maileket szerkeszteni vagy fogalmakat tömören összefoglalni az interneten talált információk felhasználásával.

Mindez felkeltette a riválisok érdeklődését is, és jó néhány cég dobta piacra a saját megoldását, a többi között a Google is, ahogy az Amazon is belépett az MI-versenybe. Van egyébként orosz chatbot is és a kínaiak is egyre aktívabbak e területen. Bár a mesterséges intelligenciák képességei lenyűgözték a kutatókat, az etikusok és a törvényhozók egyre jobban aggódnak amiatt, hogy  szabályozás nélkül milyen károkat okozhatnak a társadalomban, még Ferenc pápa is az MI veszélyeiről beszélt.

A tank man esete: lassan fenyegetővé válnak a mesterséges intelligenciával létrehozott képek

Egyre több cég fejleszt olyan mesterséges intelligenciával működő programokat, amelyek képesek lekövetni a felhasználók parancsait, és szinte bármilyen képet megalkotni. A képek erős megtévesztő erővel bírhatnak egy olyan világban, ahol ehhez hasonló módszerekhez tudnak nyúlni a csalók, ugyanis egy kép többet mondhat a leírt szónál, többféle értelmezése lehet, továbbá a „hiszem, ha látom” szólás még mindig érvényben van.