Extra

Az orosz–ukrán háború 592. napja – friss hírek

Rakétacsapás érte az éjszaka folyamán a herszoni régiót, a támadásban legalább tizenketten megsebesültek, köztük egy kilenc hónapos csecsemő.

A herszoni térség ismét egy rettenetes éjszakát kellett hogy átéljen – jelentette ki a régió kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

Traces of war in Kherson RegionKHERSON REGION, UKRAINE - SEPTEMBER 13: A view of unexploded ordnance alongside residential buildings amid Russia - Ukraine war in Bilohirka village of Kherson Region, Ukraine on September 13, 2023. Svitlana Horieva / Anadolu Agency (Photo by Svitlana Horieva / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

A régiót ugyanis az éjszaka folyamán ismét rakétacsapások érték, a támadásban legalább 12 ember sebesült meg, köztük egy 9 hónapos csecsemő és a 27 éves édesanyja.

Az ENSZ szakemberei eközben a harkivi térségbe érkeztek, hogy Hroza városában annak az orosz rakétacsapásnak a körülményeit vizsgálják, melyben 52 ember életét vesztette. Az ENSZ elemzői szerint a támadásról szinte teljes bizonyossággal kijelenthető: az áldozatok egytől egyig civilek voltak.

A félszáz ember életét követelő támadás célpontja egy kávézó volt, ahol egy társaság éppen halotti tort ült egy elhunyt szerettük tiszteletére. A halottak temetése az ENSZ vizsgálatával párhuzamosan már megkezdődött.

Az éjszaka folyamán Volodomir Zelenszkij ukrán elnök az Izrael elleni támadáshoz hasonlította Ukrajna helyzetét, mint kiemelte: Izrael önvédelemhez való jogához nem férhet kétség. Az ukrán kormányzat minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítse Izraelben élő vagy az elmúlt másfél év során oda menekült állampolgárait, akik számát a hivatalos becslések 15 ezer köré teszik.

A The Guardian értesülései szerint Dimitrij Medvegyev volt orosz államfő eközben polgárbáború kirobbantására szólította fel az amerikai népet, mivel véleménye szerint csak így lehet „megálljt parancsolni az amerikai kormányzat azon beteges szenvedélyének, hogy folyamatosan konfliktusokat robbantson ki a világ tőle messze eső pontjain” is.

Putyin ősellenfele és ősbarátja is megmondta, hogy érhet véget a háború

Szinte egyszerre állt jósnak Vlagyimir Putyin őskritikusa, Mihail Hodorkovszkij és ősszövetségese, Dmitrij Medvegyev volt elnök és miniszterelnök arról, hogyan érhet véget az ukrajnai háború. Nem ugyanazt mondták.

 

15:08

Lengyel elnök: az izraeli háború Moszkvának segít, és új migránshullámot indíthat

Andrzej Duda lengyel elnök szerint a palesztin–izraeli konfliktus Oroszország malmára hajtja a vizet.

Izrael Ukrajna rakétacsapás ENSZ
Kapcsolódó cikkek