Extra

Így emelték ki a Balatonból a második világháború során lezuhant vadászrepülőgépet – videó

A második világháborúban a Balatonba zuhant magyar felségjelzésű Messerschmitt Me–109 típusú vadászrepülőgépet emelték ki.

„Újra a felszínen – a Magyar Honvédség kiváló szakemberei kiemelték a Balatonból a második világháború során lezuhant Messerschmitt vadászrepülőgépet” – írta Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Facebook-oldalára. A honvédelmi miniszter hozzátette, hogy gratulálnak a küldetésben résztvevőknek, a repülő történetéről és a kiemelés folyamatáról pedig megosztott egy videót.
 

Fotó: Koszticsák Szilárd

A repülőgép roncsa a Balatonban körülbelül öt méter mélyen volt, a roncs helyenként 80-150 centiméter vastag iszapréteg alá süllyedt az évtizedek alatt. 

A pilóta a haza védelmében halt meg, ez a cselekedet pedig minden időben méltó az emlékezésre. A gép hadtörténeti jelentősége abban áll, hogy jelenlegi tudásunk szerint ez az egyetlen hazai összeszerelésű, magyar gyártmányú motorral rendelkező Messerschmitt vadászgép világszerte. Beregszászi Sándor szakaszvezető, a gép pilótája 1944. július 2-án halt hősi halált az amerikaiakkal vívott harcban.

Magó Károly zászlós, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár kutatója elmondta: 1941 júniusában Magyarország megkapta a jogot a legmodernebb haditechnika gyártására, így vált lehetővé a Balatonból kiemelt gép elkészítése is. 


  

Balaton Szalay-Bobrovniczky Kristóf világháború
Kapcsolódó cikkek