Extra

Magyar díjazottak és esélyesek a 2023-as Nobel-díj-átadón

Orvosi-élettani és fizikai Nobel-díjjal bővült a magyar díjazottak sora, de az irodalmi kategóriában is voltak esélyesek.

A 2023-as Nobel-díj-átadó nagy izgalmakat tartogatott a magyarok számára, ugyanis három kategóriában is voltak esélyes jelöltjeink. Közülük Karikó Katalin orvosi-élettani és Krausz Ferenc fizikai Nobel-díjat kapott, Krasznahorkai László és Nádas Péter az irodalmi kategóriában voltak esélyesek.

Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP

Az idei orvosi-élettani Nobel-díjat Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapta az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért. Karikót többször is esélyesnek tartották az orvosi-élettani és a kémiai Nobel-díjra is. 

A magyar biokémikus felfedezésén is alapul a koronavírus ellen hatásos vakcina. A tudós évek óta Németországban dolgozik munkacsoportjával, amellyel tovább folytatják kísérleteiket az mRNS más típusú alkalmazásait is kutatva.

Az idei fizikai Nobel-díjat Krausz Ferenc is megosztva kapta Pierre Agostini Egyesült Államokban tanító francia fizikussal és a Svédországban dolgozó Anne L’Huillier-vel. A tudósok az elismerést az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták.

Karikó Katalin és Krausz Ferenc is 11 millió svéd korona összegű pénzjutalmat kaptak, amelyen osztoznak díjazott társaikkal. A jutalom átszámítva mintegy 363 millió forint.

Krasznahorkai László és Nádas Péter is esélyesek voltak a Nobel-díjra, amelyet idén Jon Fosse norvég írónak ítéltek oda. Nádas és Krasznahorkai is ott volt az első húszban, bár a fogadóirodák fogadási esélyei óránként változtak. 

Az irodalmi elismerés történetében eddig csak egyszer díjaztak magyar szerzőt: 2002-ben Kertész Imrét. Az irodalmi Nobel-díjat előzi meg talán a legnagyobb körítés: számos cikk, találgatás, okfejtés kerül napvilágra, sőt, a fogadóirodákat megszégyenítő oddsmesterek is azt számolgatják, kinek mekkora esélye van az elismerésre.

Az átadó pénteken folytatódik a békedíj nyertesének kihirdetésével.

 

Karikó Katalin Krausz Ferenc Krasznahorkai László Nobel-díj Nádas Péter
Kapcsolódó cikkek