Extra

A japánok ezt is jobban tudják: szamurájok takarítják Tokió utcáit

A 2006-ban alakult Gomihiroi Samurai (magyarul szemétszedő szamuráj) néven ismert csoport heti ötször takarítja a japán főváros utcáit. Megalakulása óta a társaság óriási rajongótábort gyűjtött, a TikTokon már mintegy nyolcszázezer követővel rendelkeznek. Céljuk, hogy felhívják az emberek figyelmét a környezetük tisztán tartására.

Bár a pogány kelta hagyományokon alapuló halloween az amerikai kultúra részeként vált ismertté – és annak ellenére, hogy sok nemzet még ma is idegenkedve fogadja ezt az ünnepet –, a világ számos részén elterjedt. Japánban ez az importált ünnep a nyugati tradíció része, és jellemzően az ottaniak nem is nagyon ismerik az eredetét, vallási gyökereit. 

Halloween in TokyoTOKYO, JAPAN - OCTOBER 31 : People wearing costumes walk in Tokyo street as they take part to events to celebrate the Halloween in Tokyo, Japan, in the middle of the night on October 31, 2022. (Photo by David MAREUIL/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A fővárosban, Tokióban az utóbbi években egyre nagyobb tömegeket mozgat meg a halloween. Az egész éjjel tartó mulatozást hajnalban itt is felváltja az eldobott üres üvegekből, ételesdobozokból, cigarettacsikkekből álló, bokáig érő szemét, amit valakinek el kell takarítani. Ha már a hagyományoknál tartunk, a japán kultúra szerves részét képező szamurájok talán mégsem tűntek el teljesen, ugyanis Tokióban a takarítást a japán harcosok oldják meg, pontosabban a szamurájnak öltözött önkéntesek. 

A 2006-ban alakult Gomihiroi Samurai (magyarul szemétszedő szamuráj) néven ismert csoport heti ötször takarítja a főváros utcáit. Megalakulásuk óta óriási rajongótábort gyűjtöttek, és a TikTokon is közel 800 ezer követővel rendelkeznek.

A csoport tagjai közül Tokión kívül, a Hokkaido prefektúrában és Los Angelesben is szedik a szemetet. 

A tisztaságáról híres Japánban az új hagyományok mellett a régiek fenntartását is fontosnak tartó Gomihiroi Samurai célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a környezetük tisztán tartására. 

 

harcos Tokió ünnep jelmez hagyomány
Kapcsolódó cikkek