Extra

Az orosz–ukrán háború 662. napja – Kimerültek az ukrán katonák, de áttörés egyik oldalon sem történik

Egy ukrán katonai tudósító szerint a katonák kimerültek, a Nyugattól kapott harcieszköz-támogatás pedig nem elégséges a sikerükhöz.

Jelentősebb sikerekről egyik fél sem számolhat be az elmúlt hónapokban az orosz–ukrán háborúban, az ellenoffenzíva sem hozott áttörést – mondta el egy ukrán katonai tudósító, Csapljenko. 

Dozens injured in Russian missile strike on Ukraine's capital Kyiv
Fotó: OLEG PETRASYUK / MTI

Az ukrán katonák fáradtságáról, kimerültségéről is beszélt. Kiemelte, hogy a Nyugattól kapott harcieszköz-támogatás sem elégséges, hogy több a harckocsi, mint a hozzájuk való felszerelés, ezenkívül hiányoztak a légvédelmi rendszerek és a repülőgépek, helikopterek. Arra is utalt, nem biztos, hogy minden szükséges feltétele adott volt az ellenoffenzívához, de egyes NATO-országok belehajszolták az ukránokat ebbe.  

Csapljenko hozzátette, nem tudja, mi lesz 2024-ben, 2025-ben, de mint fogalmaz, az oroszok legalább 2026-ig tervezik fenntartani a háborút. Beszélt a nyugatiak fáradtságáról is az ukrán háború tekintetében. 

A Nyugatnak meg kell értenie, hogy ez nem csak Ukrajna háborúja 

– tette hozzá.  

Szerinte Putyin mindent egy lapra tett fel, Ukrajnát mint államot bármi áron megakarja semmisíteni. Hozzátette, hogy egy nyugati partnerek szerint többet kell saját maguknak az ukránok is tenni, például a hadiipar területén is.  

 

21:32

Támogatja Putyin elnökjelöltségét az orosz kormánypárt

Egyhangú támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő elnökjelöltségét vasárnapi moszkvai kongresszusán a kormányzó Egységes Oroszország párt.

Putyin múlt héten jelentette be, hogy ismét indul az elnöki posztért. Korábban négyszer választották meg az államfői tisztségbe: 2000-ben, 2004-ben, 2012-ben és 2018-ban. A tavalyi alkotmánymódosítás elfogadása megnyitotta előtte az utat, hogy 2024-ben is indulhasson a választáson. Az államfő hivatalosan függetlenként indul a választáson. A választási kampányban az Egységes Oroszország támogatja.

18:21

Ismét Herszont lövik az oroszok, 174 csapást mértek a térségre a hétvégén

Az orosz erők újabb támadást intéztek a dél-ukrajnai Herszon város központja ellen, az ágyúzás következtében egy 81 éves helybeli férfi életét vesztette – közölte a Herszon megyei kormányzói hivatal a Telegramon. A közlésben károkról egyelőre nem tettek említést.  

A dél-ukrajnai műveleti parancsnokság arról adott hírt, hogy az Odessza közelében lelőtt orosz drón roncsai lakóházra zuhantak, ami miatt meghalt egy helyi lakos. A Donyeck megyei kormányzói hivatal a Telegramon közölte, hogy szombaton egy civil vesztette életét és három megsebesült a régióban az orosz hadsereg támadásai következtében.  

A Zaporizzsja megyei kormányzói hivatal közlése szerint az orosz erők a hétvégén 21 települést támadtak a régióban, eddig két helyi lakos sérülését erősítették meg.

14:46

Elkobozzák a karácsonyi ajándékokat a határon, a könyvek és a gyerekjátékok sincsenek biztonságban

A szankciórendszer betartatása érdekében lefoglalhatja azokat a karácsonyi ajándékokat a német vámhatóság, amelyek Oroszországból érkeznek Németországba – figyelmeztet a szervezet közleménye. Az elkobzásra egy 2014-es európai tanácsi döntés szolgál jogalapul.

A döntés értelmében nincsenek biztonságban egyebek közt a könyvek, mivel cellulózt tartalmaznak, a fák és fatermékek, a kövek, nemesfémek, a cigaretta, de a műanyagok és a vegyi termékek, beleértve a kész vegyi termékeket, például kozmetikumok sem élveznek mentességet az elkobzás alól, így akár gyermekjátékok is ott maradhatnak a határellenőrzési pontokon – vette észre a Magyar Nemzet.

13:49

Putyin szerint kizárt, hogy Oroszország megtámadná a NATO-t

Képtelenségnek nevezte egy vasárnapi tévéműsorban Vlagyimir Putyin orosz államfő Joe Biden amerikai elnöknek azt az állítását, hogy Moszkva megtámadhatja a NATO-t.

Ez teljes képtelenség. Úgy gondolom, hogy ezt Biden elnök is érti, ez csak egy szófordulat, hogy igazolja az orosz viszonyban folytatott elhibázott politikáját

– jelentette ki Putyin a Rosszija 1 csatorna Moszkva. Kreml. Putyin című műsorában. Oroszországnak nincs erre semmi oka, nem érdeke – sem geopolitikai érdeke, sem gazdasági, politikai vagy katonai érdeke –, hogy háborút indítson a NATO-országok ellen. Nincsenek területi követeléseink egymással szemben, nem kívánjuk rontani a velük való kapcsolatokat. Mi a kapcsolatok fejlesztésében vagyunk érdekeltek – hangsúlyozta.

12:05

Szijjártó Péter: ez nem valami keleti bazár, ahol alkudozunk

„Minket nem lehet megvesztegetni, megzsarolni, megvan a saját álláspontunk, aminek semmi köze a pénzhez vagy az európai alapokhoz. A mi álláspontunk Európa jövőjéről szól” – mondta Szijjártó Péter a francia LCI televíziónak adott interjúban. A külgazdasági és külügyminiszter leszögezte, hogy a magyar kormány elvi álláspontja szerint az európai uniós csatlakozási tárgyalásokat azokkal az országokkal kell megkezdeni, amelyek felkészültek, és csak akkor szabad megkezdeni, ha erre maga az Európai Unió is felkészült. Ukrajna esetében ezek közül egyik sem teljesül – tette hozzá.

Szijjártó Péter elmondta: „Sok vád ért minket, hogy taktikázunk az Ukrajnával szembeni álláspontunkkal. Vannak olyan vádak, amelyek azt sugallják, hogy ha a Magyarországnak járó, szabálytalanul visszatartott uniós forrásokat megkapjuk, akkor megváltoztatjuk az álláspontunkat. Nem ez a helyzet, ez nem valami keleti bazár, ahol alkudozunk – jegyezte meg. – Álláspontunk nagyon átgondolt és szilárd alapokon áll: az Európai Bizottság nem megfelelően készítette elő az Ukrajnával kapcsolatos kérdéseket.”

Hangsúlyozta, hogy 

a magyar kormány már többször elítélte Oroszország Ukrajna elleni háborúját, kiáll Ukrajna mellett, amikor területi integritásáról és szuverenitásáról van szó.

Kiálltunk Ukrajna mellett, amikor több mint egymillió menekültet fogadtunk be. Kiállunk Ukrajna mellett, hiszen Magyarországon 1300 iskola van, ahová ukrán menekült gyerekeket és diákokat írattak be. Kiállunk Ukrajna mellett, amikor a magyar történelem eddigi legnagyobb humanitárius műveletéről van szó – közölte Szijjártó Péter.

Elmondta: „Teljes mértékben támogatjuk, hogy az EU és Ukrajna közötti együttműködés szorosabbá és hatékonyabbá váljon, és amellett érvelünk, hogy a tagállamok vitassák meg, Európának mi a stratégiai jövőképe az EU és Ukrajna közötti kapcsolatról. Ugyanakkor úgy véljük, a csatlakozási tárgyalások megkezdése most nem a megfelelő lépés.

Ukrajna fáradtságáról harcieszköz
Kapcsolódó cikkek