Meghosszabbított nyitva tartással várja a látogatókat a Szépművészeti Múzeum renoir-tárlata, amely a rendkívüli érdeklődésre való tekintettel a két ünnep között és az új év első napján is nyitva van reggel 10 óra helyett már 9 órától. 

Budapest, 2023. szeptember 21.
Pierre-Auguste Renoir Monet feleségérõl készített festménye a Renoir - A festõ és modelljei címû kiállítás megnyitóján a Szépmûvészeti Múzeumban 2023. szeptember 21-én. Elsõ alkalommal nyílt Magyarországon a francia impresszionista mester életmûvét bemutató, átfogó tárlat, amely január 7-ig tekinthetõ meg.
MTI/Lakatos Péter
A budapestit tartják az egyik legszebb Renoir-kiállításnak 
Fotó: Lakatos Péter

A január 7-ig látható nagyszabású kiállítás szeptember óta mintegy 200 ezer látogatóval már bekerült a tíz legtöbb látogatót vonzó rekord tárlat közé.

A Renoir tárlaton a Musée d’Orsay által kölcsönadott húsz kép is látható. A  Szépművészeti tárlatval a világhírű francia intézmény szakértői is  nagyon elégedettek, a hírek szerint a gyűjteményi igazgató kijelentette, hogy 

a budapesti a legszebb Renoir kiállítás,

 amit valaha látott. 

A Szépművészeti Múzeum leglátogatottabb kiállításai az elmúlt húsz évben
 

Renoir műveivel a 2012-es Cézanne-tárlatot  és a tavalyi Csontváry kiállítást már megelőzték, a kérdés már csak az, hogy melyik El Greco kiállítás elé kerül a francia mester 70 alkotását bemutató. A Szépművészeti Múzeum legsikeresebb tárlatai közé mindenesetre feltűnő, hogy egyre több friss kerül be, de a listavezető kiállítást  jóideje Van Gogh jegyzi, akinek alkotásait csaknem félmillióan látták Budapesten 2006-2007-ben. 

szepmuveszeti-02-BS20220629 Budapest, Henri Matisse A gondolatok színe Remekművek a párizsi Pompidou Központból - A tárlatot a kiállítás kurátorai, Aurélie Verdier, a Pompidou Központ művészettörténésze és Fehér Dávid, a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze mutattá20220629 Budapest, Hieronymus Bosch németalföldi festő művészetét bemutató kiállítás Szépművészeti Múzeumban.Fotó: Bánkúti Sándor (BS)Ripost
A Bosch-kiállítás a második Van Gogh mögött, tavaly több mint negyedmillióan látták 
Fotó: Bánkúti Sándor

A top 10 kiállítás közül kettőt tavaly, és kettőt idén láthatott a közönség, ami azt mutatja, hogy évről-évre sikeresebben szólítják meg a látogatókat. Az emelkedő látogatószám már nemzetközi mércével is jól látható,  

a Szépmű rekordlátogatottságot generáló sikertárlatai a nemzetközi presztízsét is emelik. 

A számszerűsíthető eredmények nyomán tavaly szorosan, azaz egy-kétezer látogatóval lemaradva a New York-i Guggenheim Museum mögött már a világ hetvenötödik leglátogatottabb múzeumaként jegyezték a Szépművészetit. 

Budapest, 2019. május 23.
Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festménye a Szépművészeti Múzeum kamarakiállításán 2019 május 23-án. A képet a magyar állam vásárolta meg a múzeumnak.
MTI/Balogh Zoltán
Az állami támogatással megvásárolt Renoir mű, a Fekvő női akt című kép az elmúlt 100 év legértékesebb akvizíciója volt a Szépművészetiben
Fotó: Balogh Zoltán

 A városligeti komplexum 2024-ben újabb nagy dobásra készül, mindenek előtt egy nagyszabású régészeti kiállításra Mezopotámiáról.

Erről Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elmondta, hogy az időszámításunk előtti első évezredből az Asszír Birodalom időszakára fókuszáló Mezopotámia. Istenek és démonok királysága címmel készülő kiállításhoz jelentős anyagot tudtak kölcsönözni a berlini Pergamon Múzeum éppen zárva tartó ázsiai gyűjteményéből. Emellett fontos műtárgyakat kapnak több más kiemelkedő európai gyűjteményből, így például a Louvre-ból és a Kunsthistorisches Museumból is.

A Szépművészeti Múzeum nem csak kölcsönöz festményeket, hanem

 vásárol is, ezzel már lényegében a megépíteni tervezett Új Nemzeti Galéria majdani tárlataira készülnek.

Baán László nyilatkozatai szerint ez már konkrétan elsődleges szempont az új szerzemények kapcsán. Hantai Zsuzsa, Hantai Simon özvegye például, aki nemrég férje Sárga tabula című monumentális alkotását ajándékozta a Szépműnek, már kifejezetten azzal a szándékkal tette, hogy annak  méltó helye az Új Nemzeti Galéria lesz. 

A Liget Budapest Projekt részeként jegyzett beruházás viszont egyelőre nem kapott zöld utat, de ha majd elkezdhetik az építkezést, három éven belül be is tudják fejezni – hangsúlyozta a miniszteri biztos, aki példaként jegyezte meg, hogy így egy 2025. évi kezdéssel számolva 2028-ban megnyílhatna az Új Nemzeti Galéria.