Extra

Hamarosan kiderül, kik nyerhetik az Oscart – ők a legesélyesebbek

Január 23-án hirdetik ki az Oscar-jelöltek 2024-es mezőnyét. A kritikusok az eddigi díjazások – Golden Globe, BAFTA – és az amerikai filmes céhek jelölései alapján már sejtik, kik a legesélyesebbek megnyerni a legrangosabb filmes elismerést.

Magyar idő szerint 14:30-kor jelentik be a 90. Oscar-díj jelöltjeit.

461327571
Ismét nagy sztárparádé várható az eseményen.
Fotó: AFP

A kritikusok és a legnagyobb filmes lapok szerint az Oppenheimer, a Megfojtott virágok és a Barbie közül kerül ki a győztes, de titkos befutó lehet a Szegény párák és a Téli szünet című film is, az utóbbi két mozi a kisebb fesztiválokon tarolt.

A legjobb női főszereplő kategóriában a legesélyesebb a Megfojtott virágok őslakos színésznője, Lily Gladstone, aki a Golden Globe-díjat is hazavitte. Esélyes lehet még Margot Robbie a Barbie-val, Carey Mulligan, aki a Maestróban Leonard Bernstein feleségét alakította, Sandra Hüller német színésznő, a cannes-i nagydíjas Egy zuhanás anatómiájának főszereplője, és a Szegény párák legerősebb alakítását nyújtó Emma Stone is befuthat surranópályán.

A legjobb férfi színésznek járó elismerésre Paul Giamatti is esélyes lett, miután a Téli szünetben nyújtott alakításáért már behúzta a Golden Globe-ot. Ám a kritikusok szerint még így sincs veszélyben Cillian Murphy győzelme az Oppenheimer címszerepe után. Christopher Nolan egyik kedvenc színésze is hazavitt egy aranyszobrot mint a legjobb dráma férfi főszereplője. A Leonard Bernsteint alakító Bradley Cooper jelölése is biztosra vehető. Minden valószínűség szerint Leonardo DiCaprio is be fog férni a végső jelöltek közé.

OPPENHEIMER (2023)
Nem sokan lepődnének meg, ha Cillian Murphy vinné haza az aranyszobrot az atombomba atyjának megformálásáért.
Fotó: Collection ChristopheL via AFP

A rendezők közül Christopher Nolan a legesélyesebb, az Oppenheimer hozhatja el neki a hatodik Oscar-jelölését, míg Greta Gerwig a második esélyre hajt a Barbie-val, és a nagy öreg, Martin Scorsese is ott van még az amerikai őslakosok kálváriáját bemutató balladájával, a Megfojtott virágokkal.

Magyar szempontból fontos, hogy a „27” című film is felkerült a legjobb animációs rövidfilm kategóriájában az Oscar-díj-jelöltek bővített listájára. A magyar–francia koprodukció, Buda Flóra Anna alkotása, melynek a rövidfilm kategóriában ítélték oda az Arany Pálma-díját a hetvenhatodik Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon.

A Barbenheimer uralja a BAFTA fő kategóriáit, de Jorgosz Lanthimosz új filmje is sok jelölést kapott

A BAFTA díjátadót február 18-án rendezik meg Londonban, a fő kategóriákban pedig megtalálhatók a 2023-as nagy sikereknek örvendő alkotásai, mint az Oppenheimer, a Barbie, vagy az egyelőre csak az Egyesült Államokban bemutatott Szegény párák.

 

 

 

barbie Oscar-jelölés Oscar-díj Oppenheimer jelölt
Kapcsolódó cikkek