Extra

Öt éve hunyt el Andy Vajna – özvegye emlékezett meg a producerről

Andy Vajna életének 75. évében hosszú betegség után hunyt el a budapesti otthonában. 2019. január 31-én helyezték végső nyugalomra a Fiumei úti temetőben. A temetésen Arnold Schwarzenegger mondott beszédet.

„Drága Andy. 5 éve. Ezen a napon minden más, mélyen érint meg a gyász. Nincs már velünk, kit annyira szerettünk, ma lélekben együtt lehetünk” – fogalmazott az Instagramon Vajna Tímea a volt filmügyi kormánybiztos özvegye. „(...) bárcsak átölelhetnélek még egyszer jó szorosan(…)és nevethetnénk együtt(…)olyan Andysen – írta.

VAJNA, Andrew G.
Fotó: Balogh Zoltán

Andy Vajna életének 75. évében hosszú betegség után hunyt el a budapesti otthonában. 2019. január 31-én helyezték végső nyugalomra a Fiumei úti temetőben, a temetésen Arnold Schwarzenegger mondott beszédet. Vajna hamvainak egy részét a végakaratának megfelelően a westwoodi Memorial Park temetőben helyezték el.

Producerként 59 film fűződik a nevéhez, köztük olyan világszerte ismert és elismert alkotások, mint a Zenedoboz, a Rambo-filmek, az Angyalszív, a Terminátor, az Evita vagy a Jákob lajtorjája. Olyan rendezőkkel dolgozott mint Oliver Stone, Paul Verhoven, James Cameron vagy Roland Joffé, és olyan színészekkel, mint Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Anthony Hopkins, Gary Oldman, Michael Douglas, Robert de Niro, Antonio Banderas, Sharon Stone és Scarlett Johansson.

Társtulajdonosa volt az etyeki Korda Filmstúdiónak, tulajdonosa a Tv2-nek és a Rádió 1-nek, valamint a Las Vegas kaszinónak. A filmtámogatási rendszer konszolidációját követően nevéhez fűződik a Magyar Nemzeti Filmalap létrehozása. Az ő kormánybiztosi időszakához olyan nagy magyar filmsikerek születtek, mint a Saul fia, A nagy füzet, a Kincsem, a Testről és lélekről. Szerepe a magyar filmipar fellendítésében vitathatatlan, a Magyarországon forgatott filmek volumene regnálása alatt csaknem ötszörösére nőtt. A kormánybiztosi munkája alatt a nemzeti filmalap által támogatott magyar filmek több száz nemzetközi díjat nyertek el, köztük az Oscart, a Golden Globe-ot és az Arany Medvét. 

Andy Vajna: ha létezne Oscar-recept, én lennék a leggazdagabb

Az a legnagyobb szerencse az életemben, hogy mindig olyan dolgokkal foglalkoztam, amik igazán érdekeltek. Így egyetlen napot sem „dolgoztam”, izgalmas játék volt minden pillanat – mondta egyik utolsó nagyinterjúinak egyikében Andy Vajna, aki a Manager Magazinnak kendőzetlen őszinteséggel beszélt az Oscar-díjas magyar filmek hátteréről és a zaklatási botrányról, de médiaterveiről, kaszinóiról vagy a Budapest után Bécsben megnyíló étterméről is. 

 

Vajna Tímea gyász Andy Vajna kormánybiztos
Kapcsolódó cikkek