A Google lecseréli a Bardot és jelenlegi hangasszisztensét a Geminire: az új chatbot okostelefonos alkalmazása több mint 150 országban és területen lesz elérhető, de egyelőre csak angol nyelven Androidon, míg iOS-en a Google alkalmazáson belül használhatják az iPhone tulajdonosok. Bevezetése ma az Egyesült Államokban kezdődik, a jövő héten pedig bővül az ázsiai-csendes-óceáni térségre, Latin-Amerikára és más régiókra.

Google,Gemini,Ai,On,A,Screen,Smartphone.,Google,Announced,Gemini,
Okostelefonunkba költözik a Gemini.
Fotó: Shutterstock

A Google szerint a Gemini képes akár több ezer tanulmányt és cikket összegezni, az adatokat pedig látványos táblázatokban megjeleníteni. Kép alapján felismeri a matematikai, fizikai képleteket, azokat megoldja és elmagyarázza, ami a tanulóknak és a szülőknek lehet hasznos. Jeleskedik a kódolásban és több (Python, Java, C++) programnyelvet is ismer. 

Utasítani, segítséget kérni a szöveg mellett hang, kép és videó és alapon lehet. Több előfizetéses modellben kínálják: az már kiderült, hogy a havi 20 dollárba kerülő Gemini Advanced csomagban a chatbot mellett az előfizetők 2 TB-os Gmail, Drive és Photos tárhelyet, speciális képszerkesztő funkciókat és korlátlan hozzáférést kapnak a Google Meethez. 

A Google azt tervezi, hogy hamarosan japán, koreai, valamint más nyelvekre is kiterjeszti a kínálatot, azt viszont nem tudni, hogy Európába, Magyarországra mikor érkezik. A felhasználók két hónapig ingyenesen kipróbálhatják majd a chatbotot.

A riválisok már léptek

A Samsung januárban mutatta be az S24 széria modelljeit, amelyet saját fejlesztésű mesterséges intelligenciával turbózott fel. A készülékekben lévő MI e-maileket és dokumentumokat tud összefoglalni és lefordítani, továbbá segít a programozásban, és képeket generál. Legnagyobb dobása, hogy valós időben lefordítja a hívásokat hangban és szövegben is. 

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a telefonbeszélgetésben elhangzott mondatokat a Gauss megjeleníti a másik személy mobiljának kijelzőjén, amit az MI felolvashat hangosan. A mesterséges intelligencia használatához nem kell külön alkalmazást letölteni, mivel gyárilag elérhető lesz az okostelefonokban előfizetés ellenében. 

Az Apple pedig 2017 óta 21 mesterséges intelligenciával foglalkozó startupok vásárolt fel, ami arra utalhat, hogy a cég a Samsunghoz hasonlóan saját MI-al turbózhatja fel az okostelefonjait a jövőben. Sőt, bennfentesek szerint a vállalat saját nagy méretű nyelvi modelleken (LLM) dolgozik: az LLM olyan MI-rendszer, amelyet nagy mennyiségű szöveges adaton (könyveken, weboldalak tartalmán) tanítottak be.     

Mindenki mesterséges intelligenciát fejleszt

A közel másfél éve elindított ChatGPT villámgyorsan meghódította az internetet, mivel képes az emberi beszélgetés pontos utánzására, szöveget generál, képeket és videókat készít. Tud dalokat komponálni, recepteket, e-maileket szerkeszteni vagy fogalmakat tömören összefoglalni az interneten talált információk felhasználásával. 

Mindez felkeltette a riválisok érdeklődését is , és jó néhány cég dobta piacra a saját megoldását, valamint a vállalatok azzal igyekeznek a hírekbe kerülni, illetve növelni az eladásokat, hogy termékeikbe MI-t építenek be. Így tett a Microsoft mellett de van már orosz és kínai csetbot is. Így aztán érthető, hogy a Google igyekszik megelőzni riválisait, főleg az okostelefonok piacán.

Jaj az influenszereknek: az ő munkájukat is elveszi a mesterséges intelligencia

Az influenszereket már most is sokan hamisnak és felszínesnek tartják, s míg más ágazatokban az MI betörése nagy közfelháborodást és aggodalmat okozott még azok között is, akik nem érintettek a bevezetésükben, a marketing területén ez teljesen elmaradt. Az Instagramon nemrég több ezer influenszer indított kampányt, amelyben azt követelték az ilyen profiloktól, hogy tegyék nyilvánossá: ők nem igazi emberek. Ezt sok ilyen MI megtette, de ez nem csökkentette a népszerűségüket.