Extra

Álhír terjedése miatt kénytelen volt megszólalni a Colgate

Egy TikTok-elmélet szerint titkos kódok vannak a fogkrémtubusokon – a fogorvosok elárulják, mit jelentenek valójában a színes négyzetek.

A közösségi oldalakon olyan videók terjedtek el, amelyekben azt bizonygatják, hogy a fogkrémtubusokon feltüntetett színkódok a termék titkos összetevőit jelzik. A TikTok-felhasználók az elmélet elterjedése után a piros vagy fekete jelzésekkel ellátott fogkrémek bojkottjára szólították fel a vásárlókat – számolt be a Daily Mail. 

Tube,Of,Toothpaste,On,A,White,Background
Fotó: Shutterstock

A kis négyzetek a tubus alján lévő merev, lapos műanyag csíkon találhatók, a TikTok felhasználói szerint a piros vagy fekete jelzésekkel ellátott fogkrémek veszélyesek lehetnek, a zöld vagy kék jelzéssel ellátott fogkrémek vásárlása pedig ajánlott. 

Az interneten terjedő elmélet szerint a zöld jel azt jelenti, hogy a fogkrém csak természetes összetevőkből készült, a kék pedig azt, hogy a paszta természetes összetevők keverékét tartalmazza. A piros azt jelenti, hogy természetes összetevőket és kémiai összetevőket is tartalmaz, a fekete jelzés pedig azt, hogy csak vegyi összetevőket tartalmaz.

A fogorvosok és a fogkrémgyártók is cáfolják ezeket az állításokat, a szakértők szerint a színkódoknak egyáltalán nincs közük az összetevőkhöz.

A valóságban a jelölések jelzik a fogkrémgyárak fényérzékelőinek, hogy hol van a tubus vége, hogy megfelelően le lehessen vágni és lezárni a terméket a gyártás során. 

A Colgate is reagált, és álhírnek nevezte a TikTokon terjedő híreszteléseket. A Daily Mail cikke szerint ennek ellenére egyre több vásárló kezdi el akkurátusan szemlélni a fogkrémek összetevőit. Például sokan azt állítják, hogy a fluorid rossz hatással van az egészségre, azonban a fogorvosok határozottan állítják, hogy a fluoridnak jótékony hatása van. Hangsúlyozzák, hogy a vegyület védi a fogakat, segít a fogszuvasodás megelőzésében, akadályozza a szuvasodást okozó baktériumok szaporodását és támogatja a csontokat.

 

fogkrém TikTok trend
Kapcsolódó cikkek