Rengeteg vietnámi nő érkezik Magyarországra a délkelet-ázsiai országgal kötött vízummegállapodást kihasználva. A britek szerint közöttük sok a szexmunkás, prostituált, aki csak a schengeni övezetbe akar bejutni, hogy utána illegálisan jussanak el az Egyesült Királyságba. A brit belügyminisztérium adatai szerint 2024-ben a vietnámi bevándorlók keltek át legnagyobb számban a La Manche csatornán. Pontos számokat májusban fognak közölni erről.

Silhouette of office lady using smartphone in city
prostituált
A vietnámi prostituáltak Magyarországot használják ugródeszkának / Fotó: Getty Images

A The Times azt írta, hogy a vietnámi bevándorlók száma 2022-ben visszaesett, amikor az orosz–ukrán háború miatt megszakadt az Oroszországon átvezető tranzitútvonal. Előtte többezres nagyságrendben érkeztek a vietnámiak a szigetországba, 2018-ban például 3356-an jutottak be Nagy-Britanniába kis csónakokon.

A brit minisztérium azt is közölte, hogy idén a Vietnámból érkező illegális bevándorlók többsége nő. Ez egyetlen más nemzetiségről sem mondható el, hiszen általában az illegális migránsok nagyjából háromnegyede férfi szokott lenni.

A brit határőrség egy tisztviselője elmondta, hogy a lekapcsolt vietnámi nőknél nagy mennyiségű fogamzásgátlót szoktak találni, ami egyértelműen azt jelenti, hogy szexmunkásnak érkeznek az országba.

A jelenség már odáig fajult, hogy az Egyesült Királyság és Vietnám miniszteri szintű találkozón kereste a megoldást a problémára. Ezeken az egyeztetéseken derült ki, hogy Magyarország népszerű tranzitország lett Vietnám és Nagy-Britannia között. Hazánkban korábban hatályba lépett egy új vízummegállapodás Vietnámmal, hogy a vendégmunkásokat egyszerűbb legyen nálunk foglalkoztatni. A britek szerint ezt a megállapodást az ázsiai országban arra használják, hogy az más országaiba, illetve az Egyesült Királyágba jussanak el az illegális bevándorlók.

Lerántjuk a leplet: ennyi Fülöp-szigeteki vendégmunkás van Magyarországon – jóval több, mint amit a KSH állít

Kétszer, illetve háromszor több vietnámi és Fülöp-szigeteki vendégmunkás van Magyarországon, mint amit a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adataiban mért. Az ok nem más, mint hogy van a KSH-nál sokkal pontosabb becslést végző szervezet. Az adatok ezzel együtt kétségtelenül félreértésekre is okot adnak, főleg ha egyes lapok nem tudják értelmezni a különbséget a kvóta és az összes kiadott engedély között.

London azt állítja, hogy a vietnámi nők Magyarországról Észak-Franciaországba utaznak, ahol bűnbandák segítségével, kis csónakokon kelnek át a La Manche csatornán.

Az történt, hogy sok vietnámi nő teljesen legálisan hagyja el Vietnámot, és utazik európai országokba, különösen Magyarországra, mert ott megemelték a migránsoknak kiadható munkavállalói vízumok számát. Európába érkeznek, a schengeni térségbe, és sokan közülük felhagynak minden tervükkel, hogy dolgozzanak abban a munkakörben, amelyre vízumot kaptak, majd embercsempészeknek fizetnek, hogy átszállítsák őket Nagy-Britanniába, de közben bűnözői bandák adósságrabszolgaságába kerülnek

– állították brit kormányzati források. Hozzátették, hogy a magyar kormány segítségét fogják kérni, hogy jobban vigyázzanak rá, hogy a vendégmunkások ne éljenek vissza ezzel a lehetőséggel.

A vietnámi kormány jelezte, hogy megoldást keres rá, hogy a briteknél elfogott illegális bevándorlókat minél gyorsabban hazaszállítsák.