A Revolut bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.

Revolut
Revolut: egész Európában Magyarországon az egyik legerősebb az online biztonság / Fotó: Revolut

A jelentés szerint (Global Anti-Scam Alliance & ScamAdviser, Global State of Scams jelentés) 

2022-ben több mint ezermilliárd dollárt csaltak el a világ polgáraitól. 

A Revolut adatai azt mutatják, hogy ez a jelenség az elmúlt évben tovább erősödött. Az átverések iparága jelentős változásokon ment keresztül, egyre inkább az érzékeny számlaadatok és személyes információk megszerzésére törekednek. A pénzügyi bűnözők nagyobb erőfeszítéssel és kifinomultabb technikákkal dolgoznak. A megtévesztő weboldalak és a meghosszabbított fizetési láncok mellett többek között a pszichológiai manipuláció eszközét alkalmazzák.

A cég a jelentésben kiemelte, hogy saját fejlesztésű, csúcstechnológiás gépi tanulással és mesterséges intelligenciával működő csalásfelismerő rendszere több mint 475 millió font értékű csalást akadályozott meg 2023-ban.

Nem engedélyezett és engedélyezett csalások

A jelentés alapvetően két csalástípust említ: az úgynevezett „nem engedélyezett” csalásokat, amikor a bűnözők annak ellenére törik fel a számlát, hogy az áldozat nem engedélyezte a hozzáférést, illetve 

az „engedélyezett” csalásokat, azaz az átveréseket, amelyek esetében a csalók megtévesztő technikákkal veszik rá az áldozatot a fizetés engedélyezésére.

A jelentés szerint a pszichológiai manipuláció továbbra is jelentős mozgatórugója mindkét típusú csalásnak, de nagyobb hatást gyakorol az engedélyezett csalások esetében. Habár a Revolut áldozatainak 62 százalékát 2023-ban nem engedélyezett csalással verték át, az egy áldozatra jutó átlagos veszteség 50 470 forint volt, szemben az engedélyezett csalások esetében átlagosan 642 360 forintos veszteséggel.

Megdöbbentő adatok: világszinten Magyarországon lopják el a legtöbb Revolut kártyát

A csalók a kártyalopásokon kívül a Revolut adatait is eltulajdoníthatják, de a fiókok feltörésével is olyan tranzakciókat hajthatnak végre, amelyekről az ügyfél nem is tud.

 

Nem engedélyezett csalások

Kártyás csalások: az esetek 98 százalékában kártyás csalásról van szó, melyhez olyan jól ismert taktikákat használnak, mint az adathalászat.

Lopások: bár a lopás az áldozatoknak csupán 1 százalékát érinti, 2023-ban a Revolut-ügyfelek esetében ez a nem engedélyezett csalások 39 százalékát tette ki. Manapság a csalók jól szervezett bűnözői hálózatokban tevékenykednek, és képesek nyomon követni, ki mit csinál a telefonján, valamint különböző megfigyelési technikákkal rögzítik a jelszavakat. Ezen kockázat elkerüléséhez fontos, hogy a PIN-kód beírásánál mindig legyünk körültekintők, és ne tároljuk bejelentkezési adatainkat a telefonon – javasolta a cég.

Engedélyezett csalások

Álláslehetőséggel kapcsolatos csalások: számuk 2023-ban több mint 1200 százalékkal megemelkedett, általában álláskereső fiatalokat próbáltak meg tőrbe csalni.

Befektetési csalások: az esetszám 142 százalékkal nagyobb az elmúlt évben regisztráltnál. Az ilyen jellegű csalásoknál többnyire bitcoint vagy más befektetési lehetőséget kínálnak az áldozatoknak. A kriptovilágra jellemző anonimitás sok csalót is bevonzott, akik magasabb garantált hozamot ígérnek a kriptobefektetések esetében.

Vásárlási csalások: ez a kategória maradt a legnépszerűbb minden országban, 2023-ban a bejelentett csalások 63 százalékát tette ki, de ez a teljes elvesztett összegnek csupán a 15 százalékát jelenti.

Hogyan védekezzünk az online csalások ellen?

  • Vásároljon jó hírű és megbízható kiskereskedőknél, és nézze meg az internetes értékeléseket. A valódi és tisztességes eladók esetében a visszajelzések általában jók lesznek, nem pedig vegyesek, de az értékelések hiánya sem jelent túl jót.
  • Merjen kérdezni! Legyen nagyon óvatos, ha az eladó nem szívesen oszt meg bizonyos információkat önnel, vagy arra próbálja rávenni, hogy minél előbb fizessen neki. A drága árucikkeket mindig ellenőrizze személyesen vagy videóhíváson keresztül, és kérje el az eladó tulajdonjogát igazoló releváns dokumentumokat.
  • Fizessen biztonságosan – használjon mindig betéti vagy hitelkártyát. A csalók megpróbálhatják rávenni arra, hogy a kártyás fizetés helyett inkább banki átutalással fizessen. Az ilyen átutalásokat nehéz lekövetni, és csalás esetén kevés esély lesz arra, hogy a bankja visszaszerezze a pénzt.
  • Ellenőrizze, hogy hiteles weboldalról van-e szó: írja be a címet a böngészőbe. Ne kattintson rá semmilyen váratlanul beérkezett e-mailben vagy üzenetben lévő hivatkozásra. Miután megnyitotta a weboldalt, nézze meg, hogy általánosságban véve szakszerűnek tűnik-e. Ha a színek, logók vagy az elrendezés furcsának tűnik, az jelentheti azt, hogy az adott honlap hamis.
  • Végül, de nem utolsósorban mindig tartsa észben a következőt: ha valamilyen ajánlat túl jónak tűnik, akkor valószínűleg csalásról van szó.