BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Father,Applying,Protective,Cream,To,Her,Daughter's,Face,At,The
A napvédő krémek óvnak az UV-A és UV-B sugárzásoktól is?

A napvédő krémek óvnak az UV-A- és UV-B-sugárzástól is?

A kánikula betörésével még fontosabb odafigyelni a bőr napsugárzás elleni védelmére. A napvédő krémek segítenek lelassítani a bőr öregedését és a DNS roncsolódását, ezzel együtt lecsökkentik a bőrrák kialakulásának esélyét.

Tombol a nyár, és a hőséggel együtt a testünket is kevesebb ruha fedi. Az alábbiakban összeszedtük, hogy mit jelent ez a bőrnek, milyen hatások érik a Napból, és a napvédő krémek mennyit segíthetnek.

Father,Applying,Protective,Cream,To,Her,Daughter's,Face,At,The
A napvédő krémek óvnak az UV-A és UV-B sugárzásoktól is?
A napvédő krémek óvnak az UV-A- és UV-B-sugárzástól is / Fotó: Shutterstock

Mi a különbség az UV-A- és az UV-B-sugárzás között?

A napsugárzásban kétféle ultraviola-sugárzás van: A és B. Az előbbi inkább a bőr öregedését, az utóbbi pedig a leégését okozza.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint az UV-A-sugárzás szabad gyökök képzésével károsítja a DNS-t. Ekkor a napsugárzás 95–97 százaléka behatol a bőr mélyebb rétegeibe is. 

Sajnos az UV-B-sugárzás is káros. Elsősorban a bőr leégéséért felelős, de szintén közvetlenül károsítja a DNS-t, és bőrdaganatokat okozhat.

Mindkét sugárzás károsítja a kollagénrostokat, a bőrben található A-vitamint, és felgyorsítja a bőr öregedését, sőt gyengíti az immunrendszert, emiatt a lappangó fertőzések fellángolhatnak.

Meddig óvnak a napvédő krémek?

A szűrt UV-sugarak mennyisége az SPF (angolul sunprotection factor) szintjétől, azaz a napvédő faktortól függ. Az NNK ajánlása szerint

a hatékony napvédő krém legalább 15 faktoros, és avobenzont, titánium-dioxidot vagy cinkoxidot tartalmaz.

A faktorszám meghatározza, hogy a krém mennyivel hosszabb ideig védi a bőrt az égéstől, összehasonlítva azzal, amikor nem használjuk.

Tehát ha a bőre általában 10 perc alatt leég és 30 faktoros fényvédőt visel, akkor mintegy 10-szer 30, azaz 300 percet tölthet a napon bőrpirulás kockázata nélkül. Fontos észben tartani azonban, hogy 

valójában egyetlen fényvédő sem óv teljes mértékben az UV-sugaraktól.

A 15 faktoros fényvédő krém a nap UV-B-sugarainak tizenötödét, azaz körülbelül 7 százalékát engedi be a bőrbe – írja a SkyNews.

  • Az SPF15 az UV-B-sugarak 93 százalékát blokkolja.
  • Az SPF30 az UV-B-sugarak 96,7 százalékát blokkolja.
  • Az SPF50 az UV-B-sugarak 98 százalékát blokkolja.

Az Európai Unióban a maximális SPF-besorolás 50+. Az NNK kiemeli, hogy 

a 70-es és 100-as faktorszámú krémek nem adnak nagyobb biztonságot, mint a 30-as és az 50-es faktorszámúak, sőt, a drágább termék sem jelenti azt feltétlenül, hogy jobb védelmet nyújt.

Arról, hogy milyen napvédőket érdemes használni és melyek lehetnek veszélyesek, az alábbi cikkben írtunk.

Mit jelentenek a csillagok a naptejes dobozokon?

Míg az SPF-besorolás megmutatja, hogy a napkrém mennyire véd az UV-B-sugárzás ellen, a csillagok az UV-A-védelem mutatói. Ezeknél érdemes a 4-5 csillagos értékelést vagy egy bekarikázott UV-A-t keresni. Az utóbbi azt jelzi, hogy megfelel az EU minimális követelményeinek.

Milyen erősségű UV-sugárzásnál érdemes fényvédőt használni?

Az időjárás-jelentésekben rendszerint szerepel az UV-sugarak erőssége, ami voltaképpen egy 1–9-ig terjedő index szerinti szám. Minél magasabb ez a szám, annál erősebb sugárzást jelez. A brit híroldal szerint a kettesnél erősebb sugárzás már károkat okozhat a bőrben. 

Az UV-sugarak általában 11 és 15 óra között a legerősebbek, ezért mondják az időjósok, hogy erős UV-sugárzás esetén ebben a napszakaszban nem érdemes a napon tartózkodni.

A HungaroMet alábbi táblázata segíthet annak meghatározásában, hogy mikor, milyen öltözet mellett mennyit szabad napon tartózkodni napvédőszer nélkül ahhoz, hogy a szervezet még ne károsodjon a napsugaraktól.

HungaroMet UV index
Fotó: HungaroMet

 

Hogyan használjuk a fényvédő krémeket?

Az NNK felhívja a figyelmet, hogy legalább fél órával azelőtt kenjük be magunkat a krémmel, mielőtt kimennénk a napra, olyan vastagon, hogy az filmréteget képezzen a bőrön. Mivel a naptejek egy része vízben oldódik, fürdés után mindenképpen érdemes újból felvinni a krémet a bőrre, de anélkül is legalább háromóránként. 

Fontos megtalálni az arany középutat, mivel a napvédők túlzott használata akár D-vitamin-hiányt is okozhat. A D-vitamin a szervezet védekezőképességének egyik pillére, és hatásos a tavaszi fáradtság ellen is.

A gyermekek bőre: az 50 faktor és a márkanév sem garancia

A nyári hónapok erős UV-sugárzásának elhagyhatatlan kellékei a naptejek, a gyermekek bőre pedig különleges elbánást igényel, náluk ugyanis még nem alakultak ki bizonyos védekezési mechanizmusok. A fogyasztó azonban nem dőlhet nyugodtan hátra, ha 50-es faktorszámot lát a csomagoláson, de akkor sem, ha mélyen a zsebébe nyúl az elvárt biztonság érdekében.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.