Németország legnagyobb robbanóanyag-gyártó üzeme Kölntől 25 kilométerre délre, a 75 ezres Troisdorf városában található. A 120 embert foglalkoztató gyárat a Diehl leányvállalata, a Dynitec birtokolja, és a német hadseregnek készít hadianyagot, amelynek egy részét Ukrajnába szállítják. A városi tanács a héten úgy döntött, hogy elővásárlási joggal élve átveszi a Dynitecnek otthont terület egy részét.

Fotó: Axel Heimken / AFP

Az önkormányzat lakóövezetté akarja alakítani a területet. Ezzel Troisdorf meghiúsítja a Diehl terveit: a vállalat jelentősen bővíteni akarja az ott folyó termelését, hogy teljesíteni tudja a Bundeswehr és Ukrajna felé fennálló szállítási kötelezettségeit. Azonban helyhiány miatt a cég nem tudja a beruházást végrehajtani. 

A védelmi technológiai ipar, amelyben a Dynitec rendszerszinten fontos vállalat, Németország és így Troisdorf biztonságát is szolgálja

– mondta Thomas Bodenmüller, a Diehl Defense igazgatója a Handelsblattnak. Szerinte nincs alternatív helyszín, a termelést pedig másik cég sem tudja pótolni, ezért nemcsak a gyár bővítése van veszélyben, hanem Németország biztonsága és védelmi képessége is.

A Dynitec a robbanóanyagok legfontosabb beszállítója Németországban, a céget birtokló Diehl és Rheinmetall mellett számos európai ügyfelet szolgál ki. A troisdorfi telephely alapvető fontosságú a tüzérségi lőszerekhez, aknavető lövedékekhez és légvédelmi rakétákhoz, például az Iris-T-hez szükséges előkészítő termékek gyártásához. A termékek egy részét ráadásul Ukrajnának szállítják.

Az EU évente egymillió tüzérségi lövedéket akar szállítani Ukrajnának, ebből 300-400 ezer juthat a német iparra. Az unió eddig nem tudta teljesíteni a vállalásokat. Ahhoz, hogy a szállítási kötelezettségeket teljesíteni lehessen, a troisdorfi telephelyen a termelést legalább meg kellene duplázni vagy megháromszorozni a Diehl szerint. Úgy tűnik, hogy a német város egyelőre megakadályozta a beruházás bővítését.

Nem csak a fronton, már otthon is nagy az ukránok elégedetlensége

Az orosz–ukrán háború kezdeti lendülete után lelassult az előrehaladás mindkét oldalon, ritkán történnek áttörések, miközben a készletek és a támogatás egyre fogy. Ezt nemcsak a harctéren szolgálatot teljesítő katonák, hanem az otthon maradt családtagjaik is megérzik, miközben egyre erősödnek azok a hangok, amelyek haza követelik a frontra küldött férfiakat. Idén ősszel mintegy 25 ezer ember írt alá egy petíciót, amelyet Volodimir Zelenszkijnek címeztek, és kimondta, hogy a katonai szolgálat ideje nem maradhat határozatlan.