Közélet

Európai Unió: tavaszra meglesz az ígért egymillió lőszer Ukrajnának

Az EU szerint megvan a kapacitás az ígért lőszermennyiség előállításához, a beszerzésre vonatkozó tagállami szerződések viszont még nincsenek meg, ugyanis az uniós országok többsége ezt nem teljesítette.

Az képes betartani ígéretét, hogy tavaszra leszállítja az Ukrajnának ígért egymillió darab 155 milliméteres lőszert – jelentette ki az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa Strasbourgban kedden.

European,Union,Flag,Against,Parliament,In,Brussels,,Belgium
Fotó: Shutterstock

Thierry Breton az Európai Parlament plenáris ülésének az Ukrajnának szánt lőszertámogatásra tett uniós ígéretről tartott vitáján azt mondta, az Európai Unió elő tudja állítani azt a mennyiségű lőszert, amelyet megígért Ukrajnának, ugyanis van erre kapacitás.

Ezzel kapcsolatban fontosnak nevezte, hogy megszülessenek a beszerzésre vonatkozó tagállami szerződések, az uniós országok többsége ugyanis nem tette meg ezt a lépést.

Noha az uniós üzemek növelik a gyártást, politikai akaratra van szükség, hogy a kötelezettségvállalás teljesüljön. Szerződéseket kell aláírni és kereskedelmi kötelezettségvállalásra van szükség minden uniós ország részéről a prioritásokat illetően, ami azt jelenti, hogy a lőszereket Ukrajnába kell küldeni.

Breton úgy fogalmazott, hogy „továbbra is el kell látnunk Ukrajnát mindazzal, amire ebben a háborúban szüksége van. A kapacitás megvan, de gyorsabban kell előállítani az ígért lőszermennyiséget. Ez a kötelezettségvállalás a tagállami védelmi képességfejlesztést is támogatja.” Az uniós biztos szerint el kell gondolkodni azon is, hogy milyen szakterületeken működő vállalatokat lehet még bevonni a gyártásba. 

Az európai fegyverkezésre reagálva a német Rheinmetall hadiipari cég 2026-ra megduplázná bevételét. A tervek szerint a hadiipari vállalat évente 20 százalékkal növelné bevételét, mely 2026-ra 13 és 14 milliárd eurót tehet ki, szemben az idei évre várt 7,6 milliárd eurós értékkel.

 

ukrajna háború Európai Unió lőszer
Kapcsolódó cikkek