Az lemaradásban van, ígérete szerint márciusig egymillió tüzérségi lövedékkel látná el Ukrajnát – mondták az ügyet ismerő személyek a Bloombergnek. Ez az oroszok javára billentheti a harctéri mérleget. 

Military mobility of the Ukrainian Army in Donetsk
Ukrán katona (német katonai pólóban) tüzérségi lőszert készít elő.
Fotó: Anadolu via AFP

Az év elején készült tervek szerint Brüsszel vállalta, hogy 12 hónapos időszak alatt biztosítja a tüzérségi lőszert Ukrajnának, először a meglévő készletekből, majd közös beszerzési szerződések és az ipari kapacitás növelése révén. 

Az idő több mint felénél tartva a kezdeményezés eddig a kitűzött cél csupán 30 százalékát teljesítette,

és a Bloomberg által megismert dokumentumok szerint az eddig aláírt szerződések mennyisége alapján fennáll a veszélye, hogy nem éri el a kitűzött célt. 

Az Egyesült Államok – amelynek célja, hogy saját termelését 2024-re évi mintegy 1 millió lövedékre növelje – sürgette az EU-t, hogy fokozza erőfeszítéseit. A Fehér Ház azonban ezt az értesülést nem kívánta kommentálni. Az ukrán ellentámadás igencsak vontatottan halad, a szövetségesek hosszú háborúra készülnek, így az EU által ígért lőszerszállítások kulcsfontosságúak ahhoz, hogy Ukrajna lépést tudjon tartani az orosz termeléssel. Egyes becslések szerint az orosz üzemek jövőre 2 millió lőszert szállítanak, miközben 

Moszkva Észak-Koreából is kapott szállítmányokat, és továbbra is vásárol szovjet lövedékeket szövetségeseitől.

A Nyugat abban reménykedik, hogy együttes támogatása mennyiségben felér majd Oroszországéval, és Kijev a nyugati lövedékek és fegyverek magasabb színvonalának köszönhetően fölénybe kerül. Ez a szecenárió most megkérdőjeleződött. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban közölte: aggódik amiatt, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború eltereli az Egyesült Államok és szövetségesei figyelmét az orosz–ukrán háborúról. 

Apad az amerikai támogatás

Az ukrán vezetők már azt követően nyugtalankodtak, hogy Joe Biden elnök a republikánusokkal kötött október 1-jei, a kormány leállásának elkerülése érdekében kötött megállapodás értelmében elvetette az ukrajnai segélycsomag kibővítését. Biden most több mint 60 milliárd dolláros támogatást szeretne nyújtani Ukrajnának, valamint több segítséget Izraelnek, de ezen törekvése a republikánus törvényhozók ellenállásába ütközhet.

Bár jelenleg nincs nagy átfedés Izrael és Ukrajna lőszerigénye között, 

még az is számít, ha még egy kis mennyiségű 155 mm-es tüzérségi lövedéket is átirányítanak Kijevtől, ha Izraelnek szüksége lenne rá,

ha a ennyire szűkös az ellátási helyzet – kommentálta a viszonyokat egy, az ügyhöz közel álló személy. 

Május 31-ig 

a tagállamok mintegy 223 ezer tüzérségi lőszert (nagy hatótávolságú önjáró, precíziós irányítású lőszerek, valamint aknavető lőszerek) és 2300 rakétát szállítottak mindenféle típusból

  mondta Peter Stano, az EU szóvivője. Az EU-tagállamok persze azóta is folytatják a lőszerellátást, és hét ország az Európai Védelmi Ügynökségen keresztül 155 mm-es lőszerek gyártására adott le megrendelést – tette hozzá Stano. Az ügynökség kilenc keretszerződést írt alá – mondta. 

Konkrétumok nélkül

A tagállamok nem voltak hajlandóak pontos részleteket közölni arról, hogy mit szállítottak, illetve milyen szerződéseket írtak alá, és Stano ugyancsak nem volt hajlandó a szerződések részleteiről vagy a leadott megrendelések értékéről tájékoztatást adni. Több ország azonban megosztotta az adatokat, mégpedig azon az e héten tartott találkozón, amelyen 

kérték az EU külügyi szolgálatát, hogy hosszabbítsa meg a márciusi határidőt.

Körülbelül egy tucat ország, köztük a balti államok, Németország, Hollandia és Lengyelország együttesen mintegy 300-400 ezer lőszert szállított vagy kíván szállítani, főként az uniós kezdeményezésen keresztül. Svédország, Finnország, Dánia és a nem uniós tag Norvégia 52 millió euró (55 millió dollár) értékben adott le megrendelést, a gyártás jövőre kezdődik.

Németország összesen 120-130 ezer lőszert szeretne szállítani az idei és a jövő év között. 

A meglévő készletekből leszállítandó lőszerek közül mintegy 60-70 000 lövedék 155 mm-es lesz, vagyis a nyugati szabványoknak felel meg. A lőszerek ára az uniós kezdeményezés elindítása óta emelkedett, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi költségvetés nem biztos, hogy elég nagy lesz a célok teljesítéséhez. 

A fenti adatok azonban nem teljes körűek, nem tartalmazzák az orosz invázió óta történt összes szállítást, és előfordulhat, hogy egyes országok az uniós kereteken kívül szállítottak lőszert, vagy nem hozták nyilvánosságra szállítmányaikat. Egyes tagállamok saját beszerzési programokat is folytatnak, és saját ipari kapacitásukat is igyekeznek növelni.