Az egyik legnagyobb üzleti tanácsadó, a Deloitte mesterséges intelligenciával küzd a nagy fluktuáció és a felesleges munkahelyek ellen. A vállalat szeretné elkerülni, hogy a jövőben rövid időn belül sok új munkavállalót vegyen fel és bocsásson el.

Warsaw,,Poland,,08.06.2023,,A,View,Of,The,Top,Of,The
deloitte
A Deloitte mesterséges intelligenciával méri az alkalmazottai teljesítményét.
Fotó: Shutterstock

A Deloitte az elmúlt két évtizedben óriásira duzzadt, immár 457 ezer főt foglalkoztat világszerte. A könyvvizsgáló cég nagyobb arányban vett föl új munkavállalókat, mint ahogyan maga a vállalat növekedett az elmúlt években. A cég megállítaná ezt a tendenciát.

Ennek legújabb eszköze pedig a mesterséges intelligencia, amely folyamatosan értékeli a dolgozók készségeit, és megállapítja, hogy kit milyen munkakörben érdemes alkalmazni. Sőt, az algoritmus azt is meghatározza, hogy a jövőben melyik területen kell több ember, és melyiken kevesebb.

A Deloitte alkalmazottainak száma
 

A vállalat azután vezette be az új értékelési rendszert, hogy idén párhuzamosan több ezer új munkavállalót felvett és elbocsátott, mert a különböző tevékenységi területeire eltérően alakult a kereslet.

Ráadásul nem kis összegbe kerül a foglalkoztatás. Az alkalmazottak fizetése és juttatásai a bevételek 55,4 százalékát tették ki a június 3-án zárult pénzügyi évben, ez a legmagasabb szint az elmúlt nyolc évben. Nem meglepő, hogy a Deloitte újra alkalmazni kezdte a világjárvány évei előtt használt szigorú teljesítményértékeléseket a nem megfelelő munkavállalók kiszűrésére – számolt be a Financial Times.

Nem csak a Deloitte alkalmaz mesterséges intelligenciát a munkafeladatokra

A tanácsadói szektor más, nagyobb szereplői is bevetnek mesterséges intelligenciát. Ők a generatív algoritmust az ismétlődő és időigényes feladatokra alkalmazzák, de hasonlóan a Deloitte-hoz, ők is szeretnék elérni, hogy optimálisan használják-e a munkaerőt – írja a Bloomberg.

A kockázatok ellenére a nagyvállalatok aktívan használják a mesterséges intelligenciát

A magyar vezető vállalatok nagy része már aktívan alkalmaz mesterséges intelligenciával ellátott megoldást, számos szervezet pedig a következő három évben tervezi ennek bevezetését – derül ki a Deloitte legújabb kutatásából, amely a mesterséges intelligencia hazai helyzetéről nyújt teljes képet. A Deloitte minden évben elemzi a technológiai szektor globális fejlődését, valamint a következő évek fejlődési irányait meghatározó trendeket.