Vállalathoz közeli források szerint a KPMG 110 dolgozóját, a mintegy 1700 fős brit ügyletekkel foglalkozó üzletág közel 7 százalékát tervezi elbocsátani. A világ egyik legnagyobb könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadással foglalkozó vállalata korábban a szigetországban 125 embernek mondott fel. A cég az üzletkötési tanácsadásban dolgozók fizetését is befagyasztja, vagyis idén elmarad a fizetésemelés, amit az érintettek eddig szinte minden évben megkaptak.

Toronto,,Canada,-,November,24,,2019:,Kpmg,Sign,Atop,Of
Az M&A piac lassulása a Big Fourt is hátrányosan érinti.
Fotó: Shutterstock

A növekvő költségek és a kevés üzletkötés, vagyis a felvásárlások és a fúziók (M&A) visszaesése nyomást gyakorolt a nagy tanácsadó cégekre. A KPMG riválisa, a Deloitte 800 munkahelyet szüntetett meg az Egyesült Királyságban, míg az EY 150 dolgozótól köszönt el. A Big Four amerikai üzletágai sokkal nagyobb létszámleépítést hajtottak végre, ezek több ezer alkalmazottat érintettek – írja az FT.

A hír azért is különös, ugyanis a KPMG legfrissebb globális felmérése, a KPMG CEO Outlook 2023 szerint a világ legnagyobb vállalatait vezető vezérigazgatók 73 százaléka volt bizakodó a világgazdaság hároméves kilátásaival kapcsolatban, míg saját cégük növekedésébe vetett bizalmuk hároméves mélypontra, 77 százalékra csökkent.

Azonban a cégvezérek optimizmusa ellenére nem állnak le a kirúgások, például a idén júliusig világszerte több mint 212 ezer alkalmazottnak mondtak fel a technológiai iparágban, míg az egyik legnagyobb amerikai munkaerő-közvetítő cég, a Challenger, Gray & Christmas 3900 dolgozójától köszönt el a mesterséges intelligencia (MI) térnyerése miatt.

A KPMG felmérésén az MI is szóba került, a vezérigazgatók szerint megnőtt az igény a gyorsabb reagálásra és a hatékonyabb együttműködésekre a mesterséges intelligencia és a gyorsan változó technológiai környezet miatt, ezért közel kétharmaduk (64 százalék) arra számít, hogy a következő három évben teljes mértékben visszatérnek az irodai munkavégzéshez.

Brutális vállalati csődhullám várható jövőre

Az eladósodott vállalatoknak Európában, a Közel-Keleten és Afrikában 500 milliárd dolláros refinanszírozási hajrával kell szembenézniük 2024 első felében, amely még a kamatemelések végével is rengeteg „zombivállalatot” temethet maga alá. Az első dominó már megbillent az Egyesült Királyságban.