Friss hírek

Tajvan bekebelezése elkerülhetetlen, Hszi Csin-ping kimondta

Az első számú kínai vezető Mao Ce-tung születésének évfordulóján hozta fel a témát. Tajvan „biztosan” egyesül Kínával – mondta ki Hszi Csin-ping.

Az Egyesült Államok politikai támogatását élvező Tajvan ügye volt az elmúlt években a kínai–amerikai kapcsolatok elmérgesedett részének gyújtópontja. Hszi Csin-ping kínai elnök Mao Ce-tung születésének 130. évfordulóját ünnepelve a Tienanmen téren kereken kimondta, amiből Peking korábban sem csinált titkot: Tajvan és az irányítása alatt álló Kína „biztosan” egyesül majd.

HSZI Csin-ping; KISSINGER, Henry
Hszi Csin-ping kínai államfõ (j) fogadja Henry Kissinger volt amerikai külügyminisztert a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2018. november 8-án.    Fotó: Getty Images

„Az anyaföldünk teljes újraegyesülése a nagy trend, egy igaz ügy és a nép közös vágya. Az anyaföldünket egyesíteni kell, és biztosan egyesítve is lesz” – idézte Hszi beszédét a South China Morning Post. Az elnök, a Kínát uraló kommunista párt vezére kijelentette: „Szilárdan szembeszállunk bárkivel, aki bármilyen eszközzel elválasztaná Tajvant Kínától.”

Mao születésnapját évtizedenként ünnepli meg a párt. Hszi elmondta: Mao politikai tanítását szellemi kincsnek tekinti, és ez vezényli tetteiket hosszú távon. Úgy vélte: még erősebbé kell tenni a kommunista pártot, hogy képes legyen folytatni Kína modernizációját, „eredeti misszióját” kiterjesztve. 

Az elnök nem tett rá utalást, milyen időtávon vagy módon képzeli el Tajvan egyesülését Kínával, mindenesetre erősek a félelmek, hogy egy ilyen esemény, ha erőszakos formát ölt, durva konfliktust robbanthatna ki a világ két legnagyobb gazdasági-katonai hatalma között.

Íme a haditervek: így foglalhatja el Kína Tajvant

Peking több eszközt is megpróbálhat bevetni a szigetország térdre kényszerítésére, a szankcióktól a teljes megszállásig. A lehetséges tajvani invázió egyre közeledik, és félő, hogy világháborút robbanthat ki.

 

Tajvan Hszi Csin-ping Kína
Kapcsolódó cikkek