Tovább tart a bizonytalanság az európai bankrészvények körében, a kontinens pénzintézeti papírjait követő SX7P-index előző napi záróértéke körül ingadozik. Szó sincs tehát felpattanásról a csütörtöki 8 százalékos zuhanást követően.

Fotó: Shutterstock

Bár a bankárok a színfalak mögött még egyeztetnek a jogászokkal az Oroszország ellen hozott szankciók pénzintézetekre gyakorolt negatív hatásairól, a JPMorgan elemzői szerint ezek meglehetősen korlátozottak lesznek – írja a Reuters.

Az európai bankok számára a fő kockázatot a növekvő nyersanyagárak miatti esetleges GDP-csökkenés és az emiatt lanyhuló kamatemelési várakozások jelentik

– véli az amerikai nagybank.

Korábban az okozta a legnagyobb aggodalmat, hogy Oroszországot eltávolíthatják a SWIFT nemzetközi fizetési hálózatból, de ez végül is nem történt meg.

A bankárok azzal érveltek, hogy Oroszország SWIFT-ből való kizárása súlyosan árthatna az európai gazdaságnak és polgároknak is, valamint rendkívüli terhet róna a globális bankszektorr. Míg Nagy-Britannia szorgalmazta a lépést, Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter például csak végső esetben venné igénybe.