Hírek

Koronavírus: eltörlik az ingyen tesztet az angolok

Péntektől megszűnik az ingyenes koronavírus-gyorstesztelés lehetősége Angliában – erősítette meg a brit kormány csütörtökön. A lakosság a koronavírus-járvány kezdete óta mind a tesztcsomagok házhoz szállítása, mind a munkahelyi és a központilag kialakított tesztközpontok révén hozzáfért az ingyenes gyorstesztekhez, ez a lehetőség azonban áprilistól megszűnik. 

Az ingyenes tesztelés mindazonáltal továbbra is elérhető azok számára, akik a vírus által kiemelten veszélyeztetett intézményekben - idősek otthonában, kórházban vagy börtönben - dolgoznak. Skóciában, Walesben és Észak-Írországban a következő hetekben részlegesen még elérhető lesz az ingyenes tesztelés a lakosság számára.

A 12 éven felüli brit lakosság csaknem 92 százaléka rendelkezik két oltással, s a lakosság több mint egyharmada a harmadik oltását is megkapta. A súlyosan veszélyeztetettek és a 75 éven felüliek körében már folyik a negyedik, megerősítő oltás beadása.

A kormány közlése szerint több mint 1,7 milliárd tesztcsomagot osztottak ki tavaly, és arra kérték a lakosságot, hogy rendszeresen végezzenek teszteket.

Az ingyenes tesztelés megszüntetése számos bírálatot váltott ki mind az ellenzék, mind az egészségügyi szakértők körében. A brit statisztikai hivatal adatai szerint Angliában minden tizenhatodik ember fertőzött, a koronavírussal kórházakban ápoltak száma pedig az elmúlt három hónapban szerdán volt a legmagasabb, közel 16 ezer. Ennek ellenére a lélegeztetőgépen lévők száma és a napi halálozási ráta is alacsony.

 

Anglia koronavírus teszt
Kapcsolódó cikkek