Mianmar Oroszországból importálna dízel- és fűtőolajat a délkelet-ázsiai országot irányító junta szóvivőjének bejelentése szerint. „Megkaptuk az engedélyt az oroszországi üzemanyagimportra” – jelentette be sajtótájékoztatóján Zav Min Tun, aki olcsónak és jó minőségűnek nevezte az orosz árut. Elmondta, hogy a juntát vezető Min Aung Hlaing tábornok júliusi moszkvai látogatásán tárgyalt a szállításról, amely mianmari médiaforrások szerint szeptemberben kezdődne el az üzemanyaghiánnyal küszködő ország ellátására.

General Views of Myanmar Economy Ahead of the World Economic Forum On East Asia
Fotó: Getty Images

A szóvivő hozzátette, hogy Nepjida egyúttal fontolgatja, hogy Kínával és Oroszországgal közösen kezd kőolajfeltárásba. Mindeközben a junta tulajdonában lévő egyik újság szerdán azt közölte, hogy a vezetés az Oroszországból érkező üzemanyag szállításának és szétosztásának megszervezésére, az árak megállapítására felállított egy bizottságot. Amellett, hogy a 2021. februári katonai puccs óta folyamatos a kegyetlen elnyomás, a véres leszámolások a juntát ellenzőkkel, 

 

Mianmar korábban is gyengélkedő gazdaságát érzékenyen érintették a rohamosan növekvő üzemanyagárak: az elmúlt másfél évben 350 százalékos volt az emelkedés.

 

A múlt héten több benzinkút is leállt üzemanyaghiány miatt.

A nyugati szankciók sújtotta Oroszország az utóbbi időben fokozta a mianmari katonai vezetés támogatását. Moszkva egyebek között fegyvereket adott el Nepjidának, márciusban pedig orosz katonai egységek is részt vettek a mianmari hadsereg egyik díszszemléjén.

Hiába várják, nem omlik össze az orosz gazdaság

Megosztottak az elemzők abban a kérdésben, hogy folytatódik-e és milyen mértékben az orosz gazdaság visszaesése a nyugati szankciók miatt.