Ingatlan

Pótolta a kieső ltp-profitot a Duna House

Közzétette tegnap a második negyedéves jelentését a Duna House. Az ingatlanközvetítő társaság emelkedő bevételről és csökkenő profitról számolt be, de az utóbbi oka nem az alaptevékenységben keresendő.

Növelni tudta az április–júniusi időszakban a Duna House a franchise-, valamint a pénzügyi közvetítési üzletág eredményét – derült ki a társaság tegnap tőzsdezárás után közzétett gyorsjelentéséből. Magyarországon a pénzügyi közvetítő üzletág pótolni tudta a kieső lakás-takarékpénztári (ltp) szerződések közvetítéséből származó eredményt, és a cégcsoport EBIT-szintjéhez való hozzájárulása 49 millió forinttal növekedett.

Közben Lengyelországban beérett a Gold Finance-felvásárlás: az akvizíciós hatás és az organikus növekedés következtében a közvetített hitelvolumen a korábbi 3,5-szeresére nőtt egy év alatt, ezzel 26 millió forintos negyedéves üzemi eredményt teljesített a lengyel operáció. A menedzsment várakozásai szerint a lengyel tevékenység eredménye tovább fog nőni a következő negyedévekben.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

A Duna House csoport konszolidált árbevétele 2019 második negyedévében meghaladta a 2 milliárd forintot. Az értékesítés árbevétele annak ellenére nőtt 6 százalékkal, hogy a tavalyi év második negyedévében a saját fejlesztésű lakások átadásából 457,3 millió forint bevétel származott, az idei év második negyedévében csupán 53,7 millió forintot tettek ki a fejlesztési tevékenységből származó bevételek.

A Duna House alaptevékenysége 326 millió forint tisztított üzemi eredménnyel zárta az időszakot, 32 százalékkal meghaladva a tavalyi év második negyedévét. A csoportszintű konszolidált üzemi eredmény 36 százalékkal 399 millió forintra csökkent, a nettó eredmény – hasonló visszaesést elszenvedve – 338 millió forint lett, de az eredmény csökkenése elsősorban a MyCity ingatlanfejlesztési tevékenység erős bázishatásának a következménye: 2019 első és második negyedévében nem adtak át jelentősebb projektet, ezért a csoport ingatlanfejlesztési tevékenységéből származó eredménye nem volt számottevő.

 

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

 

Duna House LTP
Kapcsolódó cikkek