Ingatlan

A beruházások pörgették fel a lakásárakat

Több mint duplájára emelkedtek három év alatt a négyzetméterárak az egyik tatabányai lakótelepen, amivel a panelárak drágulását tekintve országos rekordot állítottak be.

A 2015 és 2018 közötti időszakot górcső alá vevő OTP Ingatlanpont szakértői arra mutattak rá, hogy a vizsgált időszakban

a legnagyobb áremelkedés a lakótelepi lakások négyzetméterárában Tatabányán, a Dózsakert nevű lakótelepen következett be.

Ez azért meglepő, mert a csúcs nem valamelyik fővárosi kerületben, hanem a rendszerváltás gazdasági sokkját elszenvedő ipari városban született.

Bár a tatabányai lakótelep 108,7 százalékos árnövekedési rekordjának hátteréhez hozzátartozik, hogy a drágulás alacsony bázisról indult, és az árak emelkedése az elmúlt három évben sem állt meg a városban.

Fotó: Jászai Csaba / MTI

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatait feldolgozó OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint 2016 és 2019 között a megyeszékhelyek közül

Tatabányán emelkedtek a leggyorsabb, 93 százalékos ütemben az átlagos négyzetméterárak: a három évvel korábban mért 143 ezer forintról 276 ezer forintra.

A megyében ráadásul több olyan város is van, ahol a drágulás mértéke meghaladta a tatabányait. Így nem meglepő, hogy a vizsgált időszakban Komárom-Esztergom vezette a megyék árnövekedési rangsorát 81 százalékos mutatóval, ami meghaladta a fővárosi 68 százalékos adatot is. A megyeszékhelyeken ebben a három évben országosan átlagosan 67, a többi városban 43 százalékkal emelkedett a lakóingatlanok négyzetméterára. Komárom-Esztergom összességében a megyék áremelkedési átlagának csaknem a dupláját hozta.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja!

ingatlanárak ingatlapiac lakáspiac
Kapcsolódó cikkek