Alapvetően megváltoztak a keresési szempontok a lakáspiacon, a tavaly nyáron bejelentett rezsiszabály-módosítások nyomán a rezsiköltség várható nagysága, az energetikai szempontok a legfontosabb kérdéssé váltak. A VG Podcastnak Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezetője és Borbély Zoltán, az Atenor Hungary ügyvezetője az újlakás-piaci trendeket elemezve elmondta:

a minimális fűtési költség, a zöldmegoldások, a közösségi terek és a modern szolgáltatások miatt egyre vonzóbbak a modern lakások.

 

Lake 11
Az Atenor első magyarországi lakóprojektjét, a Lake11 lakóparkot (látványterv) két másik is követi hamarosan

A korszerű ingatlanok rendkívül olcsón üzemeltethetők, a Metrodom ügyvezetője példaként említette, hogy egy most épülő 50 négyzetméteres lakás fűtési költsége kétezer forint, egy másfél-két évtizede épült ingatlané meg 30 ezer, ami jól példázza, hogy mennyivel korszerűbbek a mai ingatlanok, mint a nem is olyan régen épültek. 

A hazai ingatlanállomány megújításához legalább kétszer-háromszor annyi új lakásnak kellene épülnie, mint amennyi most épül, Budapesten már most nagyon kevés az elérhető új lakás

– hangsúlyozta Borbély Zoltán. Az Atenor jelenleg 900, a Metrodom 1200 lakásos projekten dolgozik, az árazás a piacon belül is erősen eltérő, az átlagos újlakás-piaci árak Budapesten már az év elején elérték a másfél millió forintot.

Az alacsony üzemeltetési költség egyre nagyobb súllyal esik latba a vevőknél, de a kereslet érdemi élénkítéséhez bővíteni kellene a vevőoldali támogatásokat a fejlesztők szerint.

A befektetők jelenléte meghatározó, ami egyúttal azt is jelzi, hogy az jó biznisz, az új lakások ár- és értéknövekedése folyamatos.

Nominális árcsökkenésre biztosan nem kerül sor, az új lakások kivitelezési költsége folyamatosan nő, a befékező fejlesztések miatt az apadó kínálat is magasan tartja az árakat.

Metrodom
A Metrodom Panoráma házai zöldülőben

A folyamatban lévő fejlesztéseket nem egyszerre, hanem fokozatosan viszik piacra a fejlesztők, akik most nehezen és óvatosan áraznak.

A legnagyobb hozamot és értéknövekedést az induló projektek első vevői könyvelhetik el, az átadáshoz közeledve csökken a vevői kockázat, de nőnek az árak, 

az elsőként eladott és az utolsó körben értékesített azonos méretű lakások között egy épületen belül is sok millió forintos árkülönbség keletkezik.

A zöldmegoldások a belső és a külső kerületekben is megjelentek, a sűrűn beépített városrészekben függőleges kertek, zöld homlokzatok formájában, amivel a Metrodom számít úttörőnek Budapesten, míg az Atenor a Kánai-tónál formálódó új városnegyedében, a Lake11 területén a helyi adottságokkal él, nagy parkokat és sétányokat épít.

Az újlakás-piacon ma már nemcsak az épületek, hanem a közösségi terek és a pluszfunkciók, szolgáltatások versenyeznek egymással: elektromos autótöltővel kínált parkolók és napelemes autótöltők, baba-mama szoba, közös fitneszterem és minden egyéb, a vevői igényekhez igazodó extra megjelenik a versenyben – tudtuk meg.

Az új lakás vásárláskor fontos szempontokról, a várható áremelkedés mértékéről és más érdekességekről tájékozódhat a VG Podcast alábbi felvételéből.

 Keresse a VG Podcastet a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast

z