Egyetlen lépésben a felével bővülhet az elhagyott városi iparterületek újraélesztését szolgáló program, miután a kormány újabb három rozsdaövezeti akcióterület kijelölését vette fontolóra – derült ki az OTP Ingatlanpont csütörtöki elemzéséből.

Barnamezős_Terület. 20200429 Budapest Foto Bach Máte Magyar Nemzet
20200429 BudapestBarnamezős terület, ami alkalmas lehet beruházásra, RákosrendezőFotó Bach Máté (BPM)Magyar Nemzet
Fogynak a rozsdaövezetek a fővárosban, de még korai az öröm.
Fotó: Bach Máté / Mediaworks

A 2020-ban meghirdetett rozsdaövezeti akcióterv megvalósításának nyitánya 2021 végén az egykori Láng Gépgyár telkén induló beruházás befogadása volt. Az azóta eltelt közel két évben a kedvezményezett fejlesztések száma mindössze hatra bővült, és ezek mindegyike a főváros IX., X., XI. és XIII. kerületére koncentrálódik.

Azonban eltüntetésre váró rozsdafolt bőven van még az egész országban. Csak a fővárosban 2022 végén mintegy 3300 ilyen telket tartottak nyilván, főleg az átmeneti zónában.

A legnagyobb számban Csepelen (998 telek), a budai oldalon a III., XI. és XXII., a pestin a X., XIII. és XIX. kerületben.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint a rozsdaövezeti fejlesztések igazi win-win helyzeteket kínálhatnak. Ugyanis a beruházásokkal eltűnhetnek a felhagyott ipar sebei a városok szövetéből. A beköltözők életet, közösséget, fejlődő infrastruktúrát hoznak a lepusztult területre.

A fejlesztések hasznát a befogadó terület régi lakói is élvezhetik, mivel egy jól sikerült revitalizáció húzhatja magával a környék ingatlanárait is. A beköltözők szintén nyertesek, hiszen az érvényes szabályozás szerint visszaigényelhetik az itt épülő új lakások áfáját, azaz 5 százalékkal olcsóbban juthatnak az otthonukhoz.

A budapesti rozsdaövezeti akcióterületek tervezett bővítése három, jellegében eltérő területet foglal magában. A XI. kerületben, a Fehérvári út – Galvani út – Szerémi út – Barázda utca között egy klasszikus ipari terület kitisztítása és beépítése, Zuglóban az új városközpont kialakítása, míg a XV. kerületben a 2006-ban bezárt egykori Rákospalotai Növényolajgyár területén épülő lakások és kereskedelmi létesítmények kaphatnak rozsdaövezeti akcióterület besorolást.

A XV. kerület kiesik a rozsdaövezetekkel leginkább jellemezhető, belső-átmeneti kerületek köréből, és a három új terület közül ez, a rákospalotai a legsajátosabb. Egyrészt a gyárat, amely egykor a kerület második legnagyobb munkáltatója volt, s ahol az ország margarin- és olajszükségletének közel kétharmadát állították elő, egy klasszikus kertváros öleli körül. Másrészt a környéken – szemben Zuglóval vagy Újbudával – elvétve van csak új építés. Ugyan két zöldmezős, több száz lakásos projekt évek óta vár indulásra, de ma a legnagyobb aktív fejlesztés a kerületben egy mindössze 35 lakásos építkezés.

Habár a használt lakások esetében már 2022-ben megindult az árak mérséklődése, az új építésűeknél nem érdemes ilyenre várni.

Ez a prognózis pedig az elérhető kedvezményeket tekintve felértékeli az 5 százalékos áfa-visszatérítés lehetőségét is.

A fővárosi árakkal és nagyobb, családi méretű lakással számolva, ebből a kedvezményből szinte már kijön egy teremgarázs-beálló ára vagy akár két teljes felszíni parkolóhely is, esetleg egy nagy tároló a család összes kerékpárjának és sporteszközének.

Meglepő fordulat esedékes az új lakások piacán

Az egyszobás lakások kivételével minden kategóriában visszaesett a kereslet a megdrágult hitelek miatt az új építésűek piacán, ahol emiatt az áremelkedés is megállt. Az ingatlanfejlesztők mindezek ellenére vagy éppen ezért a prémiumkategória felé indulhatnak el, az átlagosnál fizetőképesebb vevőkört megcélozva.