Ingatlan

Lakások tízezrei állnak üresen Csongrád-Csanádban

Elképesztő lakásadatokat tárt fel a népszámlálás, Csongrád-Csanád vármegyében több mint harmincezer lakás áll üresen, a fele Szegeden. Vannak a vármegyének olyan városai, ahol minden harmadik lakás üres.

A két közt felszökött az üresen álló lakások száma Csongrád-Csanád vármegyében. A 2022-es felmérés elképesztő adatokat tárt fel, a vármegyében csaknem 32 500 ingatlan üres, nagyjából 9000-rel több, mint a 2011-es népszámlálás idején.

Fotó: Gémes Sándor / [email protected]

Vanak az országnak olyan részei, ahol nehéz lakáshoz jutni, a déli vármegyének azonban bizonyos részeiben valószínűleg nem jó befektetés az ingatlan, olyan sok lakás áll üresen. A legmeghökkentőbb Eperjes és Nagylak esete, ahol minden harmadik lakás üres a statisztika szerint, Balástyán, Csanádpalotán, Öttömösön vagy Ruzsán pedig minden negyedik, és ez sem kevés – derül ki a Délmagyar cikkéből

A legtöbb üres lakást a megye legnagyobb városában, Szegeden számolták meg: több mint 16 ezret, ami az állomány majdnem ötöde. Hódmezővásárhelyen 2700, Szentesen 1500, Makón 1300 otthon lakatlan. Szegeden 7500-zal több az üres lakás, mint 2011-ben. Tovább nőtt az egyszemélyes háztartások száma, ma már minden harmadik szegedi lakásban él csak egy ember. 

A vármegyéből egy Szentes nagyságú városnak megfelelő népesség tűnt el 2011 óta: a lélekszám 26 827 fővel csökkent. Ez 6,3 százalékos fogyás, ami a 3,4 százalékos országos adatnak majndem a duplája. Szeged lakossága 6 százalékkal, mintegy tízezer fővel fogyatkozott meg.

Nem a demográfia az egyetlen tényező, még a járvány is belejátszott

Nagy Gyula, a Szegedi Tudo­mány­egyetem Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékének adjunktusa szerint Szeged esetében komplex folyamatról van szó, nem csak a demográfiai fogyás magyarázza a statisztikába került rengeteg üres lakást. 

A város lakásállománya jelentősen gyarapodott, de a családok mérete csökkent, és sok lakásban, ahol pár évtizede hárman vagy négyen laktak volna, most már csak egy-két ember él. A statisztikában olyan lakások is üresként szerepelhetnek, ahol valójában albérlők élnek, csak nem jelentik be őket. 

Bátyi Tamás szegedi ingatlanközvetítő elmondta: a koronavírus-járvány miatt a hagyatéki eljárások lelassultak, és a hozzátartozók közül sokan még mindig nem döntötték el, mihez kezdjenek az örökölt lakással. Ezek egy része olyan állapotban van, hogy felújítás nélkül se eladni, se kiadni nemigen lehet.

Délszláv háború, egyetemisták

Nagy Gyula szerint részben pont az ingatlanpiaci fellendüléssel magyarázható, hogy Szegeden sok az üres la­­kás. Az elmúlt évtizedben kiváló volt a lakás, az árak duplázódtak, sőt háromszorozódtak. Történelmi hagyaték az is, hogy a délszláv háború idején sok menekülő vajdasági magyar és szerb itt vett ingatlant, de aztán hazaköltözött.

Emellett Szeged egyetemi vá­­ros, ahol a hallgatók egy része kollégium helyett albérletet keres, vagy hitelre, szülői támogatással lakást vásárol.

CSOK-os csere: több ezer család válthat nagyobb lakásra év végéig

Érezhető élénkülést hozhatnak a visszafogott lakáspiacra azok a többgyermekes családok, akik szeretnék kihasználni az év végén megszűnő nagyvárosi adta kedvezményeket. A vármegyeszékhelyek közül Győrben, Debrecenben és Veszprémben 8,8-8,9 millió forint kell a vételárhoz egy nagyobb lakóingatlanhoz.

 

 

 

lakás Szeged statisztika Csongrád-Csanád ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek