„Újabb mérföldkő volt a magyar beruházásösztönzés történetében a tavalyi év, amikor több mint 13 milliárd euró értékű működőtőke-beruházásban született pozitív döntés, az újonnan létesülő munkahelyek száma 20 ezerhez közelít” – összegezte Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója, a Külgazdasági és Külügyminisztérium befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztosa a Világgazdaságnak.

A belga Atenor első magyarországi lakóingatlan-fejlesztése, a Kánai-tó melletti Lake 11 városnegyed is a MIPIM-re tart. 
Fotó: Nemzeti Befektetési Ügynökség, Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület

Magyarország Nyugat és a Kelet találkozási pontjává vált a nagy német autógyártók és az ázsiai akkumulátorbeszállítók révén, a világ tíz legnagyobb akkumulátoripari cégéből már öt jelen van itt

 – derül ki a világ első számú ingatlanfejlesztési kiállítására, a március 12–15. között Cannes-ben megrendezendő MIPIM-re készült összefoglalóból.

Keresik a beszállási lehetőségeket itt a befektetők

Kiugrás előtt állnak a hotelfejlesztések is, köszönhetően a turizmus jó teljesítményének.  

A nemzetközi hotelüzemeltetők érezhetően keresik a budapesti beszállási lehetőségeket. 

Magyarország kifejezetten jó célpontja a magas minőségű, 4-5 csillagos hotelfejlesztéseknek. 

Minden idők legnagyobb beruházási rekordját érte el Magyarország,

az FDI (működőtőke-beruházás) beáramlása pedig ösztönzően hat a professzionális ingatlanfejlesztők tevékenységére és kiemelt nemzetközi figyelmet vonz hazánkra a befektetők részéről is – hangsúlyozta Takács Ernő, a legnagyobb hazai ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke.

Régiós összehasonlításban jól áll Budapest – tette hozzá –, a magyar fővárosban épül a legtöbb iroda és a 2024-es erősödés után jelentős felpattanást várnak az ingatlanfejlesztési piacon 2025-ben és 2026-ban.

Sok tranzakció van a csőben

A befektetési forgalom tavaly a negatív körülmények miatt félmilliárd euró alatt volt, de nagyon sok tranzakció van a csőben – tudtuk meg. Az intézményi befektetők hajlandóak többet allokálni ingatlanba idén, mint tavaly, illetve a kisbefektetők, az 5-10 millió eurós cégek pedig kifejezetten aktívan keresik a lehetőséget a közép- és kelet-európai régióban.

Az FDI magas értéke magával húzza a válságok után csak lassan helyreálló ingatlanbefektetési piacot is – emelte ki az IFK elnöke. Nem volt rossz a tavalyi év, de sok területen elmaradt a 2022-estől, ugyanakkor voltak kiemelkedően teljesítő területek: az ipari ingatlanok piacán például az utolsó negyedévi kereslet elérte a rekordnak számító 358 ezer négyzetmétert.

A WING egyik projektje, az Airport City is szerepel a Cannes-ba vitt beruházások között.
Fotó: Nemzeti Befektetési Ügynökség, Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület


Legütésállóbb piaci szegmens az ipari

A piac meghatározó ingatlanfejlesztői  jelentős tőkeerejű nemzetközi befektetők érdeklődésére számítanak a MIPIM-en, Cannes-ban.

Treiber Olivér, a HelloParks befektetési igazgatója a MIPIM egyik központi témáját, a klímavédelmet említette bemutatkozásuk fókuszában, kiemelve, hogy csarnokfejlesztéseik élen járnak a fenntarthatóságban. A társaség jelenleg összesen 244 hektáron több mint 1 millió négyzetméter ipari terület beépítésén dolgozik, projektjeinek összértéke megközelíti az 500 millió eurót. 

A magyar vidékre hívják fel a figyelmet

Az elmúlt években vidéken is elkezdtek kialakulni ipari és logisztikai csomópontok. Az ipari és logisztikai ingatlanok piacán 

jellemző trend, az úgynevezett „közeli gyártás”, aminek jegyében a vállalatok a közelebb hozzák a gyártási kapacitásaikat a célpiacaikhoz. 

Ennek a folyamatnak az egyik legnagyobb nyertese Európában Magyarország, amit a Magyarország-standon több nagyvárosunk is prezentál.

Ezeket a nívós ingatlanfejlesztéseket tárjuk a nagyvilág elé

Az év vége környékére világszerte várható kamatcsökkenések újabb befektetői költekezést, az ingatlanfejlesztések felfutását hozhatják. A magyarországi befektetések előmozdítását nagyban segítheti a színvonalas fejlesztéseket felvonultató Magyarország–Budapest-stand, amely az ingatlanfejlesztési szakma kiemelt eseményén, a márciusi cannes-i MIPIM-en mutatkozik be. A kiállításon a hazai fejlesztők elsősorban azokra a területekre fókuszálnak – ipari ingatlanok, prémiumirodák, hotelpiac –, ahol idén is jelentős mozgások várhatók.

Békéscsaba önkormányzata hosszú távú kapcsolatra törekszik a potenciális befektetőkkel szoros együttműködésben Magyarország kormányával. A városban az elmúlt öt év során több olyan iparterületet fejlesztettek ki, amelyek különböző méretű és infrastruktúra igényű befektetőt tudnak befogadni. A SMART GRID program révén Békéscsaba az ország egyik vezető, innovatív városa lett a területén nagy energiatermelő és optimalizált energiatároló kapacitással.

Javában tart Békéscsabán a regionális repülőtér fejlesztésének előkészítése is.

Debrecenben léptékváltás történik, hiszen 2015 óta több mint 12 milliárd euró beruházás érkezett, ezáltal több mint 19,5 ezer új munkahely létesült. A kiállításon a város hosszú távú gazdaságfejlesztési és humán erőforrás stratégiájához illeszkedő potenciális lakásfejlesztési projekteket mutatják be mintegy 78 hektáron. Az egyik legnagyobb projekt az 1100 lakásos  Tócóvölgy fejlesztés. A másik kiemelt beruházás a város egyik legexkluzívabb szállodájának a megvalósítása a Dósa nádor téren.

Debrecenben a Tócóvölgy lakóparkfejlesztés látványterve. 
Fotó: Nemzeti Befektetési Ügynökség, Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület

A Dunántúl egyik legfontosabb gazdasági, kulturális, oktatási és sportközpontjaként Kaposvár a kiemelt jelentőségű meglévő és jövőbeli fejlesztések megvalósításához szükséges új, 445,7 hektár alapterületű ipari parkot, az Északi Ipari Parkot mutatja be a seregszemlén.

A vidéki térségek fejlesztési potenciálját szeretné fókuszba helyezni Székely Ádám, az Infogroup tulajdonosa is, aki elmondta, hogy olyan helyszíneket választottak, mint Kecskemét, Miskolc vagy Debrecen, ahol erős az oktatási rendszer, jelentős a munkaerő-tartalék és a helyi közösségekkel szoros partnerségben valósíthatják meg projektjeiket.  Az Infogroupnál is bíznak benne, hogy egyre több befektető szavaz bizalmat a vidéki nagyvárosoknak.