Karrier

Még keresik az Excel-gombot, nem mindenható a mesterséges intelligencia

Jobbról-balról hódít a mesterséges intelligencia, ám egyelőre vannak valós versenytársai. Az adózással, könyveléssel foglalkozó szakembereknél például még értékesebbnek tűnik a kiemelkedő Excel-tudás – véli Sólyom Attila, a Process Solutions digitális transzformációs igazgatója. Szerinte a jövőben eltolódhat a hangsúly, a lényeg viszont az egyensúly megtalálása.

Miközben hódít a mesterséges intelligencia (MI, vagy az artificial intelligence-ből AI), vannak makacs eszközök, amelyek még tartják magukat, ilyen például a Microsoft táblázatkezelője, az Excel. Ennek részletes ismerete és hatékony alkalmazása a közeljövőben elengedhetetlen marad, ráadásul még saját világbajnoksága is van.

Chiang,Mai,thailand,-,Sep,26,2018:,Close,Up,Microsoft,Excel,Application
még
Az Exceltől még nem lehet megszabadulni, hiába az új technológiák.
Fotó: Shutterstock

A világ legértékesebb vállalatának, a Microsoftnak az alapítója, egyben a világ negyedik leggazdagabb embere, Bill Gates szerint az MI mindenki életére hatással lesz már öt éven belül. Ám ma még éppen a Microsoft egyik terméke tartja a pozícióját vele szemben, az Excel használata ugyanis az adózással és könyveléssel foglalkozó vállalatoknál a nyolcvanas évek óta megkerülhetetlen, és a szakértői vélemény szerint egy ideig az is marad.

A rendszerfejlesztés során sokszor a kollégák első reakciója, hogy »hol van az Excel gomb?«. Így jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon többet ér-e a stabil Excel-tudás, mint az AI-promptok írása egy könyvelőnél. Az erre adott válaszunk: egyelőre igen

– véli Sólyom Attila, a Process Solutions digitális transzformációs igazgatója. Hozzátette: a jövőben eltolódhat a hangsúly, és már jelenleg is hasznos tud lenni bizonyos MI-eszközök alkalmazása, viszont a táblázatkezelő ismerete elengedhetetlen a szakmában, és a megszerzett technikai alapokra érdemes építkezni más programok használatának elsajátításához is.

Iparági normákat kéne átírni

Sólyom Attila azzal folytatta, hogy minden ipari forradalom során azt várjuk, mikor érkezik el az a megoldás, amely mellett már szinte nem szükséges dolgozni – aztán jellemzően meglepődünk, hogy a technológiai fejlődés nemcsak a munka mennyiségére van hatással, hanem a típusára és a minőségére is.

Sólyom Attila szerint az alkalmazkodás és az egyensúly megtalálása a kulcs.
Fotó: Process Solutions Kft./Gyüre István

De az nem változik, hogy továbbra is emberekkel dolgozunk, így van, ami a szervezeti határokon belül szükséges marad:

  • a személyes kapcsolatok,
  • a rugalmasság,
  • a közös nyelv.

Ezek a faktorok csak korlátozottan változtathatók meg szervezeten belül, szervezetek között pedig már iparági és gazdasági normákká válnak. 

Az Excel olyan formátum, melyet a könyvelők és partnereik ismernek, és használata nap mint nap része a szakmai életüknek. 

Ráadásul az irodai munka szórakoztatóvá, sőt, sportversennyé is alakítható, hiszen az Excelnek létezik e-sport-világbajnoksága is.

Zsebpénzgyűjtésnek sem utolsó az Excel-tudás

Ennek során a nevezők egyre nehezedő feladatokat kapnak, és 30 percük van megoldásra.

A műfaj legjobbja a 37 éves ausztrál Andrew Ngai, aki a hétköznapokon kockázatelemzőként dolgozik Sydney-ben, ám másodállásban e-sportoló, és 12 ezer dollárnyi (4,2 millió forintnyi) mellékest gyűjtött már össze Excel-versenyeken. Például a legutóbbi három vb-t is megnyerte, jelentős ismertségre téve szert közben, hiszen a Las Vegas-i versenyt az amerikai ESPN sportcsatorna is közvetíti már.

Tehát az Excel-képzés és -tudásmegosztás az irodai világon túl is hasznosulhat, ám a szakértői vélemény szerint elengedhetetlen, hogy megismerjék és fokozatosan meg is tanulják használni a jövő eszközeit, ami természetesen már átvezet az MI-hez.

Még nincs itt az MI-forradalom – legalábbis a könyvelésben

„A könyvelés területén az MI jelenleg kiegészítő, támogató szerepet játszik, nem pedig kiváltja azt” – fejtegette Sólyom Attila. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Excel az elkövetkező években valószínűleg továbbra is meghatározó marad, ám érdemes nyitottan közelíteni az új technológiákhoz, és minden vállalat számára létfontosságú a jövő eszközeire való odafigyelés és a folyamatos képzés.

Ők például aktívan figyelik és követik a trendeket, és folyamatos képzéseket biztosítanak a munkavállalóiknak, amelyek során elsajátíthatják a megfelelő készségeket. Tavaly külön digitalizációs szervezeti egységet is létrehoztak, ahol minden erőforrást a modern rendszerek fejlesztésére tudnak fordítani. 

A következő évtizedekben a könyvelők egyre inkább kompetensek lesznek általános informatikai rendszerek üzemeltetésében, míg a szakértőknek/specialistáknak a rendszerek kialakításában és finomhangolásában is részt kell venniük

– jósolta Sólyom Attila, aki szerint az egyensúly megtalálása a jelen és a jövő között a kulcs ahhoz, hogy sikeresen alkalmazkodjanak az állandóan változó könyvelési környezethez.

 

Bill Gates könyvelés mesterséges intelligencia Microsoft Excel
Kapcsolódó cikkek