Bill Gates, a világ jelenlegi legértékesebb vállalatának alapítója és a Föld negyedik leggazdagabb embere szerint a mesterséges intelligencia mindenki életére hatással lesz már öt éven belül.

Opening Day Of The World Economic Forum (WEF) 2024
Bill Gates szerint a mesterséges intelligencia átformálja az emberek életét öt éven belül.
Bill Gates szerint a mesterséges intelligencia átformálja az emberek életét öt éven belül.
Fotó: Getty Images

Az úttörő informatikus emlékeztetett, hogy minden új technológiát először félelemmel fogadnak, később azonban már lehetőségként tekintenek rá az emberek. A Microsoft vezérét tanácsadóként segítő Gates példának hozta fel a mezőgazdaság gépesítését. Ott is először azon aggódtak a dolgozók, hogy a gépek elveszik a munkájukat, de végül mindenki sokkal jobban járt azzal, hogy a kemény, fizikai munkát már az eszközök végzik. A dollármilliárdos hasonlóan látja a mesterséges intelligencia mindennapi életbe való berobbanását is. 

A hasonlatot tovább gondolva Gates elmondta, hogy véleménye szerint a mesterséges intelligencia végső soron mindenki életét megkönnyítheti. Kiemelte például az orvosokat, akiknek a munkája hatékonyabbá válhat, és több időt tölthetnek a gyógyítással, miközben az algoritmusok elvégzik helyettük az adatrögzítést.

Bill Gates szerint a mesterséges intelligencia bárkinek könnyen hozzáférhető

A legjobb az egészben, hogy ez bárki számára valósággá válhat, mivel a folyamathoz nem igazán szükséges új eszköz. „A mesterséges intelligenciához való hozzáféréshez elég lesz a már meglévő telefonod vagy számítógéped, amelyet csatlakoztattál a már meglévő internetkapcsolatodhoz” – szemléltette az üzletember a CNN-nek kedden, a Davosi Világgazdasági Fórumon.

Bill Gates az OpenAI ChatGPT-4 fejlesztését „drámainak” nevezte, mivel az „lényegében tud írni és olvasni”, így az 

majdnem olyan, mint egy szellemi dolgozó: lehet oktató, adhat egészségügyi tanácsokat, segíthet kódot írni, vagy technikai támogatást nyújthat.

Szerinte ennek a technológiának az oktatási vagy orvosi szektorba való beépítése „fantasztikus lesz”.

Mint ismert, az OpenAI és a Microsoft szorosan együttműködik. Gates vállalata tavaly bejelentette, hogy óriási összeget fektet be a feltörekvő cégbe. Néhány hete pedig a technológiai óriásvállalat még Sam Altmant, a startup éppen kirúgott vezetőjét is foglalkoztatta volna. Gates továbbra is a Microsoft egyik legnagyobb részvényese.

A mesterséges intelligencia segített a Microsoftnak lenyomni az Apple-t

Ami a múlt héten még csak várakozás volt, az most valóra vált: a Microsoft lett a világ legértékesebb vállalata. A mesterséges intelligenciába történő befektetések meghozták a várt eredményt, miközben a iPhone-eladások csökkenése megviselte az Apple számait.

A Nemzetközi Valutaalap vasárnap közzétett jelentése szerint a mesterséges intelligencia a munkahelyek 40 százalékára hatással lesz, ám nem feltétlenül pozitív értelemben. Az új technológia egyes munkahelyeket kivált, míg másokat kiegészít. A csoport szerint a technológia elmélyíti az egyenlőtlenséget, hacsak nem avatkozik be a politika. Egy népszerű nyelvtanító alkalmazás fejlesztőjénél már voltak, akik ilyen algoritmus miatt veszítették el a munkájukat.