Új ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság a szakmai gyakorlatokkal kapcsolatban: az eddigi 21 pontos ajánláscsomag 31 pontosra nőtt – még jobban kell figyelni a bújtatott foglalkoztatásra és a méltányos javadalmazásra.

Woodwork,Apprenticeship
Nagyon hasznos tud lenni a szakmai gyakorlat, ha tisztességesen kezelik / Fotó: Shutterstock

Az Eurobarométer 2023-as felmérése szerint a 18 és 35 éves kor közötti megkérdezettek 78 százaléka vett már részt legalább egy szakmai gyakorlaton, viszont csak 58 százalék kapott segítséget a végleges elhelyezkedéshez a gyakorlat befejezése után. 

A válaszadók 61 százaléka teljesen vagy részben részesült szociális védelemben, 55 százalék kapott díjazást, és ez már 15 százalékpontos javulás 2013-hoz képest.

Van tehát tennivaló a témában – februárban az Európai Számvevőszék is ilyen hangvételű jelentést tett.

21 pontos helyett 31 pontosra nőtt az Európai Bizottság listája

Az Európai Bizottság 2012-ben definiálta a szakmai gyakorlatokat, eszerint olyan korlátozott idejű munkavégzést kell érteni alatta, amit „az oktatásukat nemrég befejező fiatalok vagy diákok látnak el egy vállalkozásnál, közintézménynél, nonprofit intézménynél, azért, hogy a rendszeres foglalkoztatás megkezdése előtt értékes gyakorlati munkatapasztalatot szerezzenek”.

Öt fő típusra bontották ezeket a szakmai gyakorlatokat:

  • oktatás alatti,
  • a kötelező szakmai képzés részét képező,
  • a munkaerőpiaci politikák részét képező,
  • nyílt piaci,
  • transznacionális.

Két évvel később, 2014-ben aztán 21 pontban foglalták össze a minőségi kritériumokat, amelyeket a tagállamoknak alkalmazniuk kéne – emlékeztetett Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének a kutatója az elemzésében.

Ez az ajánlási csomag nőtt most 31 pontosra.

Szakmai gyakorlatnál nem lehet feltétel a korábbi munkatapasztalat

A kiinduló témák persze megmaradtak, ilyenek a munkafeltételek, időtartam, jogok és kötelezettségek, illetve a szakmai gyakorlat során elsajátított készségek későbbi munkaerőpiaci elismerése.

A,Poor,Employee,Stuffed,With,Paper,Work,Being,Supervised
Bővült az Európai Bizottság ajánlási listája / Fotó: Shutterstock

Az EB tavaly értékelte át, mennyire sikerült implementálni ezen ajánlásokat, és az érintettekkel való egyeztetés után arra az álláspontra jutott, hogy ugyan hasznos volt az eredeti csomag is a nemzeti szabályok meghozatala során, de nem ártana kiegészíteni őket.

A tíz ponttal bővített friss listában fontos új elem például a méltányos díjazás, valamint a 22-es csapdájának kiiktatása, azaz hogy egy gyakornok számára ne lehessen felvételi követelmény a korábbi munkatapasztalat. 

Tanácsolták azt is, hogy rendeljenek mentorokat a gyakornokok mellé.

Az EB indítványozta azt is, hogy a szakmai gyakorlatot biztosító helyek tegyék lehetővé, hogy a gyakornokok jelenthessék, ha nem megfelelők a munkakörülmények és/vagy visszaélések történtek, sőt, hívják fel a figyelmet azon platformokra, ahol ezeket jelezni leheti.

Kaptak felhívást persze a tagállamok is.

Felszólítást kaptak a tagállamok is

Az EB felszólította a tagállamokat, hogy erőteljesen lépjenek fel a szakmai gyakorlatnak álcázott rendes munkaviszonyok ellen – ehhez pontokba szedett kritériumrendszert is készített –, továbbá bánjanak ugyanúgy a gyakornokokkal, ahogy a többi munkavállalóval. A bérezés differenciálására csak akkor van mód, ha ezt az elvégzendő feladat, a felelősség és képzettség indokolja. Az EB hivatalosan megfogalmazott reménye szerint a javasolt intézkedések 

javítani fogják a gyakornokok munkakörülményeit, és érvényt fognak szerezni a betartásuknak,

továbbá biztosítják, hogy mindenki részt vehessen szakmai gyakorlaton társadalmi-gazdasági hátterétől vagy fogyatékosságától függetlenül.