Közélet

Kiből lesz képviselő vagy miniszter? Magyar politikusi karrierek

Egy történész egyetemi oktató, egy bankvezér, egy szakkollégista és egy szakmunkás. Ma mindannyian a parlament tagjai.

A Reggel.hu összeállításában összegyűjtötte, melyek a legjellemzőbb magyar politikusi karrierek.

A pártvonalas

Az egykori MSZMP-tagok közül többen a mai napig aktív politikusok. Ennek az iránynak a jellemzője a párttagság mellett a több évtizedes minisztériumi munka, az "államigazgatási szamárlétra" végigjárása. Így lett politikus Horn Gyula és Kovács László. De ugyanebbe a kategóriába sorolhatjuk a KISZ-ből indult karriereket is. Mostani kormánytagok közül Kiss Péter volt korábban KISZ-titkár, de az Orbán-kormányban kancelláriaminiszteri tisztséget betöltő Stumpf István is KISZ-vonalon kezdte az ismerkedést a politikával.

A tudományos kutató

Az egyetemi oktatói munka, a tudományos élet is számos politikust termelt ki. Az Antall-kormány több tagja volt korábban egyetemi oktató, vagy kutatóintézetben, múzeumban dolgozó tudományos kutató, mint például a történész Für Lajos és a néprajzkutató Andrásfalvy Bertalan. De közgazdász szakemberként került miniszteri bársonyszékbe a Fidesz-kormány gazdasági minisztere, Chikán Attila, mint ahogy Hiller István oktatási és kulturális miniszter is tudományos fokozattal rendelkező kutatóként kezdett el politizálni.

A pénzügyi szakember

Van, aki az üzlet és a bankok világából érkezett a politikába. Bár Medgyessy Péter múltjában is jelen volt a pártvonal, a korábbi miniszterelnök évekig bankvezérként dolgozott. Bajnai Gordon jelenlegi fejlesztési és gazdasági miniszter pénzügyi tanácsadó cégek munkatársa volt, de hasonlóan pénzügyi múlttal rendelkezik Draskovics Tibor igazságügyi és Matolcsy György korábbi gazdasági miniszter.

A fiatal demokrata

Szinte kizárólag fideszes politikusokra jellemző, hogy már egyetemi éveik alatt elkezdték az akkor még ellenzéki politizálás felé mutató közéleti tevékenységet. Az ELTE-n alakult Jogász Társadalomtudományi Szakkollégiumból indult Orbán Viktoré mellett Áder János, Deutsch Tamás, Kövér László és Fodor Gábor politikai karrierje. Ők már huszonévesen országgyűlési képviselők és az akkori Fidesz vezetői lettek, politikai indulásuk jóformán rögtön az egyetem elvégzése után kezdődött.

És a többiek

Kiszelly Zoltán politológus lapunk kérdésére elmondta, a felsorolt négy politikai karrier mellett még két tipikus politikusi pályafutás létezik. Az egyik az önkormányzati politikus, akinek helyben - egy településen, egy kerületben - van hátországa. Ilyen például Kósa Lajos debreceni polgármester, vagy a fővárosi Fidesz-frakció vezetője, Tarlós István. A másik politikusi pályafutás az, amikor a pártok ifjúsági szervezetéből indul valakinek a karriere. Az MSZP-s Újhelyi István, az SZDSZ-es Gusztos Péter, a fideszes Szijjártó Péter és az MDF-es Almássy Kornél is így lett politikus.

Kiszelly szerint Nyugaton azért alakulnak másként a politikusi karrierek, mint nálunk, mert ott számít a politikai teljesítmény. Ha valaki helyi szinten sikeres, feljebb, komolyabb pozícióba tud lépni, míg itthon sokkal inkább a pártok vezetőin múlik, melyik politikus milyen tisztséget tölthet be. "Magyarországon a rendszerváltáskor alakult ki az új politikai elit" - mondta a politológus. Kiszelly hozzátette, manapság a pártok tudatosan próbálják utánpótlásukat biztosítani, ezért vezetői képzéseket szerveznek, de ezek nem mindig sikeresek.

KISZ képviselő miniszter politikus karrier Kiszelly
Kapcsolódó cikkek