Közélet

Csökkenő fizetés? Elbocsátás? Most lett elegük!

November 29-én demonstrálnak, január 12-én azonban már sztrájkolhatnak is a közintézmények dolgozói.

Úgy tűnik, leginkább a közintézmények dolgozói érzik úgy, hogy elegük van a megszorításokból. Az ellen is ágáltak ugyan, hogy évek óta az elbocsátástól kell rettegniük, jövőre viszont már - a rendszerváltozás óta először - a fizetésük is csökken.

Néhány hete még csak demonstrációt hirdettek a mintegy 790 ezer közszolga érdekeit képviselő szakszervezetek, ma már tényként kezelik, hogy ha a kormány nem mond le a bérük befagyasztásáról, illetve a 13. havi illetményük felfüggesztéséről, január 12-én sztrájkkal adnak nyomatékot tiltakozásuknak.

A napokban ugyan egyeztettek az egységes közszolgálati sztrájkbizottság és a kormány képviselői, az egyezség még csak nem is körvonalazódott. Varga Lászlótól, a sztrájkbizottság elnökétől a Népszabadság megtudta: a kormány mutatott ugyan készséget az esetleges kompenzációra azok körében, akiknek havi bruttó fizetése nem haladja meg éves szinten a 139 ezer forintot, ezt azonban kevésnek tartják. (Ebbe a körbe a dolgozóinak csaknem 60 százaléka tartozik.) Egyelőre készülnek a szombatra bejelentett utcai tüntetésre, amely 13 órakor lesz a Parlament előtt.

Az előrejelzések szerint sztrájkolnak a közhivatalokban, egészségügyi intézményekben, iskolákban, közművelődési intézményekben és a bölcsődékben.

sztrájk közszolga intézmény
Kapcsolódó cikkek