Közélet

Gyurcsány-bejelentés: Vértes a meglepetés kormányfő-jelölt!

Gyurcsány Ferenc ma esti sajtótájékoztatóján közölte: Glatz Ferenc, Surányi György és Vértes András a hivatlos kormányfőjelöltek.

Gyurcsány Ferenc pártelnök az MSZP kedd esti elnökségi ülésének szünetében bejelentette: Glatz Ferencet, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökét, Surányi Györgyöt a jegybank volt elnökét és Vértes Andrást a GKI vezérigazgatóját javasolja az MSZP elnöksége a többi párt számára kormányfő-jelöltnek.

A leköszönő kormányfő a nagy sajtóérdeklődést látva már ma közölte, hogy kikről egyeztet az SZDSZ-szel, majd később a többi párttal.

Gyurcsány a válogatás szempontjairól szólva elmondta, hogy széles társadalmi támogatottságú, látókörű személyeket kerestek.

Három eltérő karakterű embert talált az MSZP elnöksége, mindhármuk közös vonása, hogy már bizonyították kiválóságukat, és ismeri őket az ország, így mindhárman alkalmasak arra, hogy Magyarország miniszterelnökének emelkedjenek. A három jelölttel, tartotta még mindig titokban kilétüket Gyurcsány, az MSZP elnökség egyértelműen előre egyeztetett, hiszen a pártelnök szerint nem lett volna szerencsés, ha a sajtóból tudják meg, hogy ők a kiválasztottak.

AZ ATV Egyenes beszéd című műsorában Gusztos Péter (SZDSZ) lényegében nem kommentálta a bejelentést, míg az Indexnek egy szabaddemokrata úgy reagált Vértes nevére: "ez egy vicc". Bővebben>>

Az Index által kedd este elért több piaci elemző, portfolió kezelő mindenesetre általános megrökönyödéssel fogadta az új, esetleges jelölt nevét, miközben többen azt idézték fel: a 2002-2006-os ciklusban a Vértes András vezette GKI gyakran a Pénzügyminisztériumnál is optimistább előrejelzéseket tett közzé a gazdaság helyzetét illetően.

Mai hír, hogy a másik kormányfő-jelölt, Glatz Ferenc vezetésével megalakult a Reformszövetség társadalompolitikai munkacsoportja, ami négy témakörben dolgozza ki a gazdaságpolitikai csomagot kiegészítő javaslatait.

Ezekben az elkészült programban említett, de részleteiben még nem kifejtett társadalmi tényezők kapnak hangsúlyt. Fontos ugyanis, hogy a kiadások racionalizálásával felszabaduló forrásokat megfelelő módon osszák el a társadalmi krízis elkerülése és a következő generációk jövője érdekében.

Az elkövetkező hetekben diagnózist és prognózist állítanak össze, hogy a jelenlegi szolgáltatási és szociális rendszerre milyen hatást gyakorol a pénzügyi válság, illetve meddig finanszírozható a rendszer változatlan formában. Glatz Ferenc előterjesztése alapján a szegénység anyagi-kulturális-erkölcsi helyzetére gyakorolt hatása; a nyugdíjasok, illetve idős emberek jövője; a vidéki térségek fejlődése-hanyatlása, különös tekintettel a kistelepülésekre és a leghátrányosabb helyzetű kistérségekre, valamint a munkaerőképzés és munkaerő-átképzés rövid és középtávú programja témaköreit dolgozzák fel.

A munkacsoport felméri a tervezett és a Gazdaságpolitikai Munkaközösség által javasolt államháztartási változtatások kihatását a társadalom egyes, mindenekelőtt hátrányos helyzetű csoportjaira, emellett alternatív javaslatokat dolgoz ki az ellátó rendszerek reformjára.

Az alakuló ülésen Glatz Ferenc hangsúlyozta, a gazdaságpolitikai javaslatcsomag alapelvei nem csorbulhatnak. Meg kell őrizni az állam fizetőképességét, megakadályozni a további eladósodást, felszámolni az értelmetlen állami beruházásokat, szükséges a vállalkozásélénkítő és munkahelyteremtésre ösztönző adópolitika, valamint a bürokrácia drasztikus csökkentése, és új szakmunkásképző, átképző rendszer kiépítése, olvasható a közleményben.

Surányi Gyurcsány Glatz reformszövetség kormányfő-jelölt Vértes
Kapcsolódó cikkek