Közélet

Humanitárius katasztrófa alakulhat ki Szudánban

Az ENSZ emberi jogi hivatal vizsgálja, hogy megsértette-e Szudán az alapvető emberi jogokat, amikor kiutasította a területén dolgozó tizenhárom legnagyobb segélyszervezet munkatársait.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) véleménye szerint a segélymunkások eltávolítása óriási kockázatot jelent és nagy a veszélye, hogy fertőző betegségek kezdenek terjedni Szudánban – írja az AP. Az ENSZ menekültügyi irodája úgy nyilatkozott: a szomszédos Csádban található menekülttábor munkatársai nem lesznek képesek a szudáni határon át menekülő emberek ellátására.

Szudán azért utasította ki a segélyszervezetek munkatársait, mert a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki a háborús bűnökkel vádolt Omar al-Bashir elnök ellen. Az ENSZ legfőbb emberi jogi illetékes szerint a humanitárius segítségnek semmi köze a Bíróság tevékenységéhez és Szudán saját polgárait bünteti. Az afrikai ország kormányár már Ban Ki-moon ENSZ főtitkár is felszólította döntése azonnal visszavonására, kijelentve, hogy a lépés helyrehozhatatlan nehézséget okoz a darfuri régió ellátásában.

A kormány és a darfúri lázadók között 2003 óta dúl a háború. Legalább 2,7 millió Nyugat-szudáni lakos volt kénytelen elhagyni otthonát a harcok miatt. Az ENSZ főtitkár szerint eddig 4,7 millióan részesültek segélyben Darfurban.

segélyszervezet darfur elnök Szduán ENSZ Nemzetközi Büntetőbíróság Bashir humanitárius emberi jog
Kapcsolódó cikkek