Közélet

Sokat bukik az MDF Bokros jelölése miatt

Csáky András már nem tagja az MDF képviselőcsoportjának, de a frakció kérése miatt március 16-ával lép ki hivatalosan. Ezzel megszűnik az MDF parlamenti frakciója, és komoly anyagi veszteség éri a képviselőket.

Március 16-án hétfőn, lép ki az MDF parlamenti frakciójából hivatalosan Csáky András. A képviselő azért távozik, mert nem ért egyet Bokros Lajos jelölésével a párt EP-választási listájának élére.

A képviselő kilépésével végveszélybe került az MDF parlamenti frakciója, mivel a képviselők létszáma ismét a minimális 10 alá csökkent. Legutóbb még a botrányai miatt a Fideszből eltávolított Lengyel Zoltán "átigazolásával" megmenekült a rendszerváltó párt képviselőcsoportja, ezúttal azonban - úgy tűnik - semmi sem mentheti meg a megszűnéstől.

Jelenleg ugyan két független képviselő is átülhetne az MDF padsoraiba, ám erre sem a fideszből kilépett Tóth András, sem az önkormányzati miniszter Gyenesei István nem hajlandó - a jelenlegi hírek szerint.

Mivel a párt frakcióvezetője közölte, senkivel nem tárgyalnak a belépésről, így az MDF képviselőcsoportjának tagjai a továbbiakban független képviselőként folytatják majd munkájukat a parlamentben.

Az MDF sokat veszít anyagilag azzal, hogy az Országgyűlésben megszűnik a frakciója.

A jelenlegi szabályok szerint a parlamenti frakciók foglalkoztatásra jogosultak, és működési keretet kapnak az Országgyűlés Hivatalától. Frakciónként 13 dolgozó bérét finanszírozza a hivatal, de a foglalkoztatottak száma nem lehet több a képviselőcsoport létszámánál, így az MDF-frakciónál 10 ember dolgozik az Országgyűlés finanszírozásában. Sajtóértesülések szerint, ők átlagosan bruttó 330 ezer forintot keresnek fejenként és átlagban.

A törvények szerint a parlamenti frakcióknak működési keret is jár. Az MDF - mint ellenzéki frakció - jelenleg 25 képviselő utáni alapdíjat, és mindegyik saját frakciótagja után az alapdíj 0,6 százalékát kapja. A képviselői alapdíj 231.900 forint, vagyis ez az összeg majdnem hétmillió forint.

A szabályok szerint független képviselőknél ugyanez az arány 0,75 százalék, vagyis ha - független képviselőkből álló csoportként - együtt maradna az MDF frakciója, miután a létszámuk 10 fő alá csökken, összesen nagyjából hét képviselőnyi alapdíjat kapnának egy hónapban a működésre.

EP-lista mdf Gyenesei István Dávid Ibolya Bokros Lajos Csáky András
Kapcsolódó cikkek