Közélet

Nem volt ciprusi leánya az Oszkó vezette cégnek - cáfol a PM

Oszkó Péter pénzügyminiszter által korábban vezetett cégnek egyetlen egy Cipruson bejegyzett leányvállalata sincs, ezért Balsai István (Fidesz) állításai nem felelnek meg a valóságnak - így reagált a Pénzügyminisztérium szóvivője csütörtökön az MTI-nek.

Balsai István ellenzéki képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján feltette a kérdést, miért nézi hülyének az embereket Bajnai Gordon miniszterelnök és Oszkó Péter pénzügyminiszter, és miért hazudják azt, hogy semmi közük nem volt az offshore cégekhez.

Mint a politikus sajtótájékoztatóján elmondta, a Magyar Nemzetben a napokban jelent meg az a cégkivonat, amely világossá tette, hogy Bajnai Gordon a Ciprusi Köztársaság uniós csatlakozását megelőzően, egy ott létesített Fleminghouse Investments Limited nevű cégbe mentette át azokat a "mesebeli bevételeket", amelyeket egy korábbi ügylet folytán megszerzett - írja az nport.hu az MTI alapján.

Hozzátette: az Oszkó Péter által korábban tulajdonolt és vezetett Deloitte tanácsadó cégnek pedig harminc, Cipruson bejegyzett leánycége van. Balsai István szerint önmagában az is felháborító, hogy ezek után volt bátorságuk elvállalni egy válság sújtotta ország miniszterelnöki és pénzügyminiszteri pozícióját. Utalt arra, hogy a magyar adófizetőknek szinte nap mint nap újabb és újabb sarcokat kell elszenvedniük.

Pichler Ferenc szóvivő közölte: az Oszkó Péter által vezetett Deloitte tanácsadó cégnek egyetlen egy Cipruson bejegyzett leánycége sincsen. Az általa vezetett cég tulajdonosa egy 17 országra kiterjedő regionális holding, ami szintén nem offshore cég. "Tehát az elmondott vádak egyike sem megalapozott" - fogalmazott.

A kormányszóvivői iroda szerdai közleményében hangsúlyozta: Bajnai Gordonnak nincs közkeletű szóval "offshore" cégnek nevezett társasága, a Wallis-csoport egykori vezérigazgatójaként vett részt a cégcsoport külföldi érdekeltségeinek felügyeletében. Ennek a munkának a keretében játszott szerepet esetenként egyes, a Wallis-csoport konszolidált mérlegében megjelenő és adókimutatásaiban szereplő, transzparensen és a törvényeknek megfelelően működő vállalkozások felügyeletében. Ilyen cég volt például a Fleminghouse Investments Limited is - áll a közleményben.

off-shore PM Oszkó Péter
Kapcsolódó cikkek