Közélet

Babarczy: "A magyarok bölcsen választottak"

A magyarok bölcsen választottak, és nemhogy katasztrófa nem várható, de június 7-én kezdődött a szebb jövő Magyarországon – írja Babarczy Eszter a HVG véleményrovatában.

A kultúrtörténész szerint a választás eredményének egyik értelmezése, hogy a gazdasági válság hatását tükrözi, és általában a demokratikus berendezkedéssel és a szabadversenyes kapitalizmussal szemben megnövekedett szkepszis, sőt ellenérzés fejeződik ki benne. Babarcy azonban – mint írja - inkább azt a véleményt osztja, hogy a választás az uralkodó gazdasági és politikai elitek cinizmusával, korrupciós botrányaival, gátlástalan mohóságával, amoralitásával való elégedetlenséget tükrözi.

A szerző úgy véli, a Jobbikban nem egy Hitler-párt, hanem egy Haider-párt történetének következő fejezetét látjuk majd, és most először van rá esély, hogy a középjobb vezető ereje Magyarországon európai jellegű kereszténydemokrata párttá váljék.

Az MDF megtalálta a maga közönségét, és viheti tovább a neoliberális, kapitalizmuspárti logikát, ami sehol a világon nem hoz ugyan többet 5-10 százaléknál, az SZDSZ pedig megkapta megérdemelt büntetését. Az MSZP nagy vesztes, de nem számíthatott jobbra. Egy ellenzékben eltöltött ciklus viszont alkalmat ad rá, hogy modern baloldali pártként szervezze újra magát.

Babarczy Eszter SZDSZ mdf MSZP Jobbik Fidesz EP
Kapcsolódó cikkek