Közélet

Hankiss: Egyfolytában valamennyi párttag hazudik

Nemcsak gazdaságnak, politikailag is minél gyorsabban el kell indulnia felfelé, és rendbe kell tenni a demokráciát - mondta egy interjúban Hankiss Elemér.

Az InfoRádió azon kérdésére, hogy sportszerű elvárni a magyar politikai elittől, hogy jó és hosszú távú döntéseket hozzon, amikor nálunk nagyobb, begyakorlottabb országok is keresik az utakat, és nem biztos, hogy megtalálják, a szociológus ezt mondta: Régebben kezdték el keresni, de ott működnek az intézmények, ott működik a parlamenti rendszer. Hát mi a parlamenti demokrácia lényege? Az, hogy az országban meglévő ezerféle érdeket megtalálja, összesítse, elemezze, és kialakítson egy optimumot, egyfajta közérdeket, ami alapján kormányoznak. Magyarországon ez a fajta érdekegyeztetési folyamat rosszul, nem működik. Van két nagy párt, a parlament inkább az ő veszekedésüknek a tere...



Egyfolytában valamennyi párttag hazudik, vagy mellébeszél, és nem a lényeges kérdésekről beszél - vélekedik Hankiss. "És a sajtó is benne van ebben bőven. Abban, hogy többet beszélünk a két fő párt egymás gyűlöléséről, mint az alapvető lényeges kérdésekről: a szegénységről, a stratégia hiányáról, a jövőkép hiányáról, az igazi gazdasági, társadalmi modell kialakításáról. Egyszerűen a választók, ismétlem, érzelmileg, zsigerileg tudnak dönteni, nem tudnak józanul, felnőtten, hitelesen dönteni arról, hogy az ország és az ő szempontjukból mi lenne a legjobb megoldás." - mondta a rádióban a szociológus.

Hankiss párt demokrácia hazudik
Kapcsolódó cikkek