Közélet

Hogyan ütötte ki az internetet Michael Jackson halálhíre?

Michael Jackson halálának híre végigsöpört a világhálón. Az internetforgalom hirtelen növekedése a legnagyobb szolgáltatóknál is gondot okozott.

A hírt elsőként a Time Warner tulajdonában lévő TMZ hozta nyilvánosságra. Mire a Los Angeles Times megerősítetett a hírt, a Twitteren már megjelent az énekes búcsúztató téma. Mint hogy hírt egy pletyka portál közölte először, a felhasználók jó része megerősítést keresett a weben, ez pedig – az általános érdeklődéssel kombinálva – számtalan portált térdre kényszerített.

A popikon halálhírét egy ideig a Google sem tudta kezelni. Olyan sokan igyekeztek ugyanis a keresővel ellenőrizni az információt, hogy azt a portál automatikusan ellene irányuló támadásként értékelte. Ezért a tegnap késő esti-hajnali időszakban fél órán keresztül nem jelente meg találat a "Michael Jackson" keresőkérdésre. A szolgáltatás helyreállását követően a 100 legnépszerűbb keresőkérdés szinte mindegyik az énekeshez kapcsolódott. A "Michael Jackson meghalt" kifejezés után a két legnépszerűbb a "Thriller dalszöveg" és a "Neverland ranch" volt.

Az AOL a hirtelen forgalomnövekedés miatt nem tudta frissíteni az AIM szolgáltatást, amely 40 percig nem volt elérhető. Az információcserére vágyó internetezők ezért a Twitterre váltottak és fél nap alatt 250 ezer olyan üzenetet küldtek, amelyben szerepelt az énekes neve – jelenti a PC Magazine. Az oldal tíz legnépszerűbb témái közül öt péntek reggelre már Michael Jacksonról szólt, a jelentések szerint itt is problémákat okozott a túlterhelés.

A Google News adatai szerint 3 500, egymástól független hírforrás számolt be a sztár halálhíréről, a cikkek elérése viszont nehézségekbe ütközött. A web forgalmát mérő Keynote Systems mérése azt mutatja: a szokásos mintegy 4 másodpercről 9 másodpercre nőtt az egy-egy hírportál megnyitásához szükséges idő.

Az AOL nyilatkozata szerint még soha nem láttak ehhez fogható növekedést az internethasználat tekintetében, ezért Michael Jackson halála történelmi pillanat a világháló életében. Mint írják, az információ megkeresése, megosztása és az arra történő reagálás a gyász modern formájává vált.

Michael Jackson túlterhelés internet Google AOL
Kapcsolódó cikkek